Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a parafat, joi, o serie de contracte care vizează implementarea sistemelor de management a deşeurilor pentru judeţele Olt şi Călăraşi, decontaminarea unui sit amplasat în comuna Crângurile, judeţul Dâmboviţa, precum şi reabilitarea şi modernizarea Grădinii Zoologice din Slatina, valoarea totală a acestor proiecte fiind de aproximativ 102 milioane de euro (cu TVA).
„Greul abia acum începe pentru că responsabilitatea este a dumneavoastră. Deşeurile şi Apa sunt unele dintre cele mai dificile componente /ale POS Mediu, n.r./. Astăzi, semnăm trei contracte importante: două pe deşeuri (Olt şi Călăraşi) şi unul pentru decontaminarea siturilor poluate. Mai este şi cel privind reabilitarea şi modernizarea Grădinii Zoologice din Slatina, cu un contract important în valoare de 5,7 milioane lei“, a declarat Laszlo Borbely.
Conform fişelor tehnice ale proiectelor semnate joi, valoarea cea mai mare a fost câştigată de către judeţul Călăraşi (34,3 milioane euro, fără TVA) pentru 'Sistemul de management integrat al deşeurilor'.
Din suma totală, circa 25,1 milioane euro (103,2 milioane lei) reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională /FEDR/.
Implementarea proiectului va fi realizată în 50 de luni de către Asociaţia de dezvoltare intercomunitară de utilităţi publice pentru serviciul de salubrizare 'Ecomanagement Salubris', iar beneficiari vor fi circa 315.300 de locuitori.
Printre cele mai importante componente ale proiectului semnat pentru judeţul Călăraşi se află: colectarea deşeurilor reziduale prin 2.742 de unităţi platformă şi 2.780 de containere de 1,1 mc, peste 36.000 de unităţi de compostare individuală în gospodării a deşeurilor biodegradabile, precum şi construirea unui depozit de depozitare, a două staţii de sortare şi compostare, şi a două staţii de transfer a deşeurilor.
Al doilea proiect semnat joi a fost atribuit judeţului Olt, şi vizează dezvoltarea unui sistem integrat de management al deşeurilor.
Proiectul, în valoare de 31,8 milioane euro /fără TVA/, va deservi aproape 480.000 de locuitori şi urmează să fie implementat pe durata a 52 de luni. Din suma totală acordată, circa 23 de milioane euro reprezintă finanţare nerambursabilă din FEDR.
În cadrul proiectului sunt incluse o serie de componente, printre care: construirea unui depozit conform (prima celulă) în Bălteni, construirea a patru staţii de transfer la Scorniceşti, Balş, Caracal şi Corabia, construirea unei staţii de sortare în Bălteni, precum şi închiderea a şase depozite urbane neconforme (Slatina, Caracal, Corabia, Balş, Scorniceşti şi Drîăgăneşti Olt).
Ultimele două contracte parafate de către ministrul Mediului se referă la reabilitarea sitului poluat istoric amplasat pe terenul fostei fabrici chimice din comuna Crângurile, judeţul Dâmboviţa (finanţare acordată - circa 10 milioane euro, fără TVA), şi modernizarea Grădinii Zoologice din Slatina (valoare investiţie 5,7 milioane lei).
În cazul proiectului de decontaminare, valoarea finanţării nerambursabile prin intermediul FEDR este de aproximativ 8 milioane de euro, în timp ce pentru reabilitarea Grădinii Zoologice banii provin din Fondul de Mediu şi se încadrează în Convenţia privind Finanţarea programelor multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor
sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu