Contractul dirijorului israeliano-argentinian Daniel Barenboim la conducerea Operei de Stat din Berlin (Staatsoper Berlin) a fost prelungit pentru încă cinci ani, în pofida acuzaţiilor de autoritarism formulate la adresa acestuia de către unii dintre muzicienii instituţiei, informează AFP, citată de Agerpres.
'Am luat decizia de a nu ne separa de Daniel Barenboim. Suntem o mare majoritate care dorim să continuăm să lucrăm cu Daniel Barenboim', a declarat marţi Klaus Lederer, responsabilul pentru afaceri culturale din cadrul Senatului din Berlin, în cadrul unei conferinţă de presă alături de dirijorul de renume mondial.
După 28 de ani la conducerea Operei, Daniel Barenboim, în vârstă de 76 de ani, s-a declarat 'extrem de onorat' să-şi continue munca şi să-şi reafirme ataşamentul faţă de această prestigioasă instituţie. Contractul său, iniţial programat să se încheie în 2022, se prelungeşte până în 2027. Anunţul vine în contextul în care, în luna februarie, trei foşti colaboratori ai Operei l-au acuzat pe Baremboim de autoritarism. Unul dintre aceştia a acuzat chiar o depresie în urma comportamentului dirijorului. La vremea respectivă, Daniel Barenboim a negat în bloc acuzaţiile, vorbind despre o campanie care urmărea, în opinia sa, să nu îi mai fie prelungit contractul. Potrivit lui Lederer, acuzaţiile de abuz de putere nu au putut fi dovedite de către instanţe, iar ulterior 'toţi cei implicaţi au acceptat provocarea de a-şi îmbunătăţi colaborarea'. De la sosirea sa în 1992, la scurt timp după reunificarea Germaniei, Barenboim a transformat Staatsoper Berlin într-o instituţie cunoscută pe plan mondial. În 2012, artistul a fondat academia Barenboim-Said, care pregăteşte tineri muzicieni în principal din Orientul Mijlociu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News