Urmărește emisiunea live


Contradicții în Guvern privind aprovizionarea cu gaze. Chirieac: Ar fi prima dată când m-ar surprinde o administraţie românească

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)

Analistul politic Bogdan Chirieac a reacționat, după ce premierul Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Florin Spătaru, și ministrul Energiei, Virgil Popescu, s-au contrazis privind aprovizionarea cu gaze din țara noastră.

Alegeri prezidentiale 2024

"Tot ce putem să sperăm este să nu fie o iarnă friguroasă că, de când cu încălzirea asta climatică, ar trebuie să fie cald sau mai cald tot timpul anului, dar înţeleg că nu este aşa. Este extrem de cald vara, primăvara, toamna şi foarte frig iarna. Se poate întâmpla", a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

"N-am încredere că România are aprovizionarea cu gaze rezolvată. O să spuneţi "bine, dar noi producem, facem...". Producem, este adevărat, stăm mai bine decât stau alţii. Dacă se făceau din timp toate investiţiile, probabil că România era o ţară bogată acum, fiindcă aveam foarte mult gaz, miliarde de metri cubi la export şi, la cât costă acum metrul cub de gaz, era clar ce venituri ar fi putut să fie pentru Guvernul României şi pentru România în general, deşi, la cum risipesc ei banii, nici acolo nu ar fi fost destul.

Eu nu sunt aşa de optimist. Ar fi prima dată când m-ar surprinde o administraţie românească, fiindcă s-a pregătit bine pentru iarnă. Ştiţi bine ce se întâmplă când ninge în decembrie - administraţia este luată pe nepregătite. Să sperăm că va fi o iarna caldă, neobişnuit de caldă. Asta ne va ajuta şi pe noi sau mai ales pe noi şi poate şi restul Europei", a mai spus analistul politic.

Declarațiile contradictorii

”În momentul de faţă, continuăm să înmagazinăm gaze în depozitele proprii şi am reuşit să atingem un procent de 70%, ceea ce este foarte încurajator pentru realizarea obiectivului, astfel încât să ne asigurăm că avem cantităţile de gaz pentru iarna 2022-2023”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

"Au discutat cu acești frunizori, furnizorii actuali sau alți potențiali furnizori, acum câteva luni. Răspunsul a fost foarte simplu: "nu avem gaze, nu vă putem da o ofertă, nu putem prelungi sau nu putem încheia un contract", a spus Florin Spătaru, de curând, potrivit Antena 3.

"Nu există probleme cu intrarea sau aprovizionarea cu gaze naturale în acest moment. Sigur pot să existe situații punctuale în piață care ar trebui sesizate și cei care veghează să ia decizii de verificare.”, a declarat miercuri ministrul Virgil Popescu, la începutul ședinței de Guvern.

Citește și:

Regulamentul privind furnizarea în ultimă instanţă a gazelor, modificat de ANRE

În cadrul şedinţei Comitetului de reglementare al ANRE din data de 24.08.2022 a fost aprobat Ordinul preşedintelui ANRE nr. 110/2022 pentru modificarea şi completarea Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanţă a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 173/2020.

Prin Ordinul aprobat, au fost aduse modificări şi completări de substanţă cadrului de reglementare actual care să protejeze clienţii finali, cele mai importante fiind introducerea, pentru perioadele în care sunt impuse măsuri de sprijin prin legislaţia primară, a unui sistem alternativ prin care toţi FUI (Furnizor de Ultimă Instanţă) să preia în mod nediscriminatoriu, prin rotaţie lunară, automat sau la cerere, locurile de consum ale clienţilor care ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio sursă.

Decizia prevede suplimentarea numărului de FUI desemnaţi de ANRE, de la minimum 5 la un număr de minimum 7 FUI, în scopul reducerii presiunii asupra FUI care vor prelua, prin rotaţie, în perioada în care sunt impuse măsuri de sprijin, locurile de consum ale clienţilor care ajung în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale din nicio sursă. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel