MAI, informații de ultim moment în ziua alegerilor. Lista contravențiilor și infracțiunilor electorale. UPDATE: Dosare penale pentru 65 posibile infracțiuni

Inquam Photos Octav Ganea
Inquam Photos Octav Ganea

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne au susținut conferințe de presă în care au semnalat principalele incidente din ziua alegerilor.

UPDATE: 2

"Vă pot informa că de la începerea votării, structurile Ministerului Afacerilor Interne au menținut climatul normal de siguranță și ordine publică și nu au fost înregistrate situații grave care să afecteze procesul electoral. În întreaga țară au fost semnalate 312 incidente în legătură cu procesul electoral. Dintre acestea 114 nu s-au confirmat, iar 56 sunt în curs de verificare.

Angajații MAI au intervenit operativ în cazul fiecărei sesizări luând măsurile prevăzute de lege atunci când a fost cazul. Au fost aplicate 87 de sancțiuni contravenționale: 42 de amenzi în valoare de peste 47.000 de lei și 45 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru 65 de posibile infracțiuni.

Exemple

 

Permiteți-mi să vă dau câteva exemple:

1. La o secție de vot din județul Dolj, agentul de poliție aflat în serviciul de protecție a intervenit pentru menținerea ordinii publice, dat fiind faptul că se crease o stare de agitație din cauza aglomerației de la intrare. La un moment dat, unul dintre bărbații aflați în grup a devenit recalcitrant, fapt pentru care a fost nevoie de folosirea sprayul iritant lacrimogen. Concubina bărbatului în cauză a profitat de situația creată și l-a mușcat de mână pe polițist, fără a fi nevoie de îngrijiri medicale. A fost informată unitatea de parchet competentă în vederea continuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ultraj, cele două persoane fiind în custodia polițiștilor. Totodată, a fost dispusă înlocuirea agentului de poliție din serviciul de protecție.

2. În Giurgiu, o persoană a sunat la 112 susținând că la o secție de votare, anumite persoane intră cu votanții în cabina de vot, în mod frecvent.

Din verificările efectuate de către polițiști, a rezultat faptul că aspectele sesizate nu se confirmă, iar persoana respectivă a fost sancționată cu amendă contravențională pentru apelarea abuzivă a numărului 112.

3. Polițiștii din jud. Satu Mare au fost sesizați de către președintele unei secții de votare despre faptul că un bărbat a sustras  un buletin de vot. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

4. Într-o localitate din jud. Vaslui, un bărbat a fost amendat cu 2.000 de lei pentru că a sfătuit alegătorii cum să voteze, la 300 de metri de secția de votare.

5. Polițiștii din Tecuci cercetează un bărbat pentru fraudă la vot după ce președintele secției de votare a observat că la ieșirea din cabinele de vot, bărbatul respectiv avea 7 buletine de vot, iar soția sa doar 3, deși intraseră în cabine fiecare cu câte 5 buletine. Din cercetările efectuate a rezultat faptul că femeie respectivă i-ar fi dat soțului pe ascuns două buletine pentru a vota în locul ei, motivând că ea nu știe să citească. 

6. În județul Vrancea, prin sistemul de prevenire a votului ilegal a fost generată o notificare, stabilindu-se că un cetățean italian, a votat folosind un document de identitate eliberat de autoritățile italiene, deși nu avea acest drept, întrucât permisul de ședere în țara noastră era expirat. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

7. Polițiști de la o secție rurală din Județul Constanța au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că un candidat la primărie i-ar fi oferit suma de 1.000 de lei pentru a-l vota. Pentru că ar fi refuzat, candidatul l-ar fi agresat fizic. În cauză a fost întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de corupere a alegătorilor și purtare abuzivă.

8. În județul Alba, un bărbat a sunat la 112 pentru a reclama faptul că la magazinul aflat vizavi de o secție de votare se oferă alimente cetățenilor în scop electoral. Se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

9. Și în Caraș-Severin, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat, aflat într-o mașină oprită în apropiere de o secție de vot, oferă bani alegătorilor. Polițiștii au găsit asupra bărbatului aproximativ 3.000 de lei precum şi mai multe liste cu persoane de pe raza localității respective.  A fost condus la secție și au fost întocmite acte procedurale pentru săvârșirea infracțiunii de corupere a  alegătorilor.

 A fost înregistrat din păcate și un deces într-o secție de votare din județul Vâlcea. Un bărbat în vârstă de 45 de ani a făcut o criză de epilepsie și a intrat în Stop Cardio Respirator. În ciuda eforturilor echipelor medicale nu a putut fi salvat. În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate 9.500 de persoane cu 7.000 de vehicule, fiind aplicate 1.800 de sancțiuni contravenționale și constatate 24 de infracțiuni.

Pentru orele următoare, efectivele MAI își vor concentra misiunile pe menținerea ordinii și siguranței publice, cu precădere în zona secțiilor de votare pentru ca procesul de vot să decurgă fără probleme. O atenție deosebită va fi acordată soluționării sesizărilor privind fapte contravenționale sau penale care au legătură cu alegerile", a declarat comisar-șef de poliție, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

UPDATE 1:

"Așa cum am anunțat dimineață, am revenit cu informații despre modul de desfășurare a alegerilor de astăzi din punct de vedere al ordinii publice și al sesizărilor privind posibile incidente electorale.

De la momentul începerii procesului de vot, au fost înregistrate 73 de sesizări de posibile încălcări ale legii, cu 37,6% mai puține față de incidentele sesizate până la aceeași oră la alegerile locale și parlamentare precedente. Dintre acestea, 19 nu s-au confirmat, iar alte 17 sunt în curs de verificare.

Până la acest moment, s-au întocmit dosare penale pentru 11 posibile infracțiuni. De asemenea, au fost aplicate 17 sancțiuni contravenționale: 9 avertismente și 8 amenzi de 7.800 de lei.

Au fost primite mai multe sesizări despre nereguli cu privire la buletinele de vot: alegătorii ar fi primit buletine de vot gata ștampilate ori mai multe decât aveau dreptul, sau dimpotrivă, mai puține. Toate sesizările se verifică cu celeritate în vederea luării măsurilor legale.

De exemplu, într-o localitate din județul Dolj, un bărbat a semnalat faptul că locțiitorul președintelui secției de votare unde a mers să voteze i-a înmânat cinci buletine de vot pentru alegerea primarului oraşului şi două pentru alegerea președintelui Consiliului Județean. În cauză, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care a avut loc evenimentul.

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Ploiești au fost sesizați cu privire la faptul că pe o stradă se oferă sume de bani în scopul votării de către alegători a unui anumit candidat. Polițiștii continuă verificările în vederea stabilirii situației de fapt și luării măsurilor legale.

În județul Maramureș, un angajat al unei societăți comerciale a semnalat că la intrarea în serviciu i s-ar fi promis bani pentru a vota un anumit candidat la primărie. În speță, polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de corupere a alegătorilor.

În jud. Caraș-Severin, un cetățean din Austria, care a renunțat la cetățenia română, a votat folosind un permis de ședere în țara noastră, sens în care s-a înregistrat dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de votare fără a avea acest drept.

În județul Tulcea, un cetățean a reclamat că în timp ce se afla într-o secție de votare i-a fost luat actul de identitate pentru a fi împiedicat să își exercite dreptul la vot. Din primele verificări a reieșit, că actul de identitate ar fi fost luat chiar de fratele reclamantului. I s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „împiedicarea exercitării drepturilor electorale”.

În Botoșani, un cetățean a încercat să voteze deși avea interdicție de a vota prin hotărâre judecătorească definitivă. Se fac cercetări pentru infracțiunea de fraudă la vot.

În județul Vrancea, un candidat a sesizat prin 112 că un reprezentant al unui alt partid, membru al biroului electoral al unei secții de votare oferă bani votanților. S-a stabilit că aspectele sesizate se confirmă în sensul că bărbatul respectiv a oferit suma de 50 lei unui votant în timp ce se afla în afara secției de votare, dar în interiorul imobilului în care funcționează această secție. S-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de coruperea alegătorilor.

Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 3 Poliție au fost sesizați de locțiitorul președintelui unei secții de votare din Sectorul 1 cu privire la faptul că, un bărbat ar fi realizat o fotografie în interiorul cabinei de votare.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că cele sesizate se confirmă, bărbatul susținând faptul că fotografia a fost realizată dintr-o eroare.

Precizez că prin sistemul de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal s-au primit 1.032 de semnalări, din care aproximativ 930 reprezintă validarea alegătorilor neînscriși în listele electorale. Din primele verificări, nu au reieșit probleme de fraudă la vot.

În mun. Constanța, pompierii au fost sesizați cu privire la faptul că în proximitatea a trei secții de votare se simte miros de gaz. S-au deplasat de urgență și au constatat că nu este niciun pericol, fiind de fapt o problemă cu canalizarea. Procesul de vot nu a fost afectat.

În cadrul acțiunilor desfășurate până la această oră în trafic, au fost verificate 4.927 de persoane cu 2.341 de vehicule, fiind aplicate 51 de sancțiuni contravenționale pentru diverse încălcări ale normelor legale. Aceste verificări în trafic vor continua pe parcursul zilei. Efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor verifica în continuare toate sesizările privind încălcarea legii pentru a stabili cu certitudine existența aspectelor semnalate. Acolo unde va fi cazul, vor fi luate măsurile prevăzute de lege", a declarat comisar-șef de poliție, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

 

Știrea inițială:

"Pe parcursul nopții, nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare, iar în această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale. În ultimele 24 de ore, au fost primite 665 de sesizări de incidente electorale, 14% fiind în curs de verificare.

67% dintre sesizări a fost despre continuarea campaniei electorale, 11% au fost despre posibile fapte de corupere a alegătorilor, iar restul au privit alte tipuri de fapte. Au fost aplicate 97 de amenzi, în valoare de peste 100 de mii de lei și 242 de avertismente. Totodată, s-au întocmit dosare penale pentru săvârșirea a 107 posibile infracțiuni.

La acest moment, procesul de vot a început în întreaga țară. Preşedinții birourilor electorale ale secţiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii. Responsabilitatea președintelui secției de vot se întinde şi în afara localului secției de votare, până la o distanţă de 500 metri.

Măsurile luate de MAI

 

În ceea ce privește, atribuțiile Ministerului Afacerilor Interne, așa cum în campania electorală, datorită bunei organizări și a mobilizării efectivelor implicate, a fost menținut un climat normal de legalitate, și pentru astăzi la nivelul MAI au fost luate măsuri pentru ca procesul de votare să se desfășoare fără probleme din punct de vedere al ordinii publice.

Aproximativ 42.800 de polițiști, jandarmi, pompieri, polițiști de frontieră și lucrători de la alte structuri sunt mobilizați la nivelul întregii țări pentru protecția secțiilor de vot și pentru menținerea siguranței publice atât în proximitatea secțiilor de votare, cât și pe raza localităților. Echipe formate din angajați MAI au misiunea de a efectua cercetări de urgență în cazul sesizărilor privind nerespectarea legii în context electoral.

Peste 1.600 de polițiști desfășoară activități în trafic și verificări inclusiv a modului în care se efectuează transportul de persoane. La această acțiune se va asigura sprijin aerian cu ajutorul aeronavelor IGAv.

Conducerea Ministerului a cerut efectivelor imparțialitate și respectarea cu strictețe a normelor legale în îndeplinirea misiunilor de astăzi, maximă atenție fiind acordată verificărilor privind comiterea unor contravenții sau infracțiuni electorale, indiferent de persoanele implicate.

Contravenții

Permiteți-mi să reamintesc o serie de contravenții și infracțiuni electorale:

• Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în afara acestuia, până la o distanță de 500 metri, se sancționează cu amendă cuprinsă între 2.200 și  3.000 de lei.

• Distribuirea, inclusiv de către candidați, de băuturi alcoolice în secția de votare și în afara acesteia, pe o rază de 500 metri, dar și comercializarea și consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare se pedepsește cu amendă de la 2.200 la 3.000 de lei.

• Continuarea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, la sediul secțiilor de votare sau în jurul acestora pe o rază de 500 de metri, să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți se pedepsește cu amendă cuprinsă între 1.400 și  2.000 lei.

• Cu amendă de la 600 la 1.000 de lei se sancționează prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, cu excepția însoțitorului solicitat de alegător, din motive temeinice constatate de președintele biroului electoral al secției de votare.

• Aceeași amendă se poate aplica și persoanelor care refuză accesul în localul de vot al membrilor și operatorilor de calculator ai biroului electoral al secției de votare, candidaților, persoanelor acreditate potrivit legii, jurnaliștilor și persoanelor care își exercită dreptul de vot.

• De asemenea, alegătorii care își fotografiază sau filmează prin orice mijloace buletinul de vot, în timpul exercitării dreptului de vot, riscă o amendă cuprinsă între  600  și 1.000 de lei.

Infracțiuni electorale prevăzute în Codul Penal

 

 

• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

• Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Sunt exceptate bunurile cu valoare simbolică, inscripționate cu însemnele unei formațiuni politice.

• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.

• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, dar dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Cine are dreptul să voteze azi

 

La alegerile de astăzi, au dreptul să voteze cetăţenii români care au peste 18 ani și cei 674 de români care chiar astăzi împlinesc 18 ani. De asemenea, pot vota, în aceleași condiții ca și cetățenii români, cetățenii altor state membre ale Uniunii Europene care au reşedinţa sau domiciliul pe teritoriul României.

Pentru alegerile europarlamentare, alegătorii pot vota la secțiile de votare la care sunt arondați, dar dacă nu se află în comuna, orașul, municipiul sau sectorul unde sunt arondați, pot vota la orice altă secţie de votare.

Atenție însă! Pentru autoritățile administrației publice locale, alegătorii pot vota numai la secțiile de votare la care sunt arondați cu domiciliul sau reședința.

Alegătorii pot opta să își exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele.

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi persoanele care sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.

Vă reamintesc că pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu dețin documente de identitate valabile și doresc să voteze, Direcția Generală de Evidență a Persoanelor și serviciile de evidență a persoanelor au program de lucru cu publicul și astăzi. Direcția Generală de Evidență a Persoanelor va avea program cu publicul până la ora 22.00.

Pe parcursul acestei zile, vom susține periodic declarații de presă cu privire la aspectele de interes pentru cetățeni referitoare la misiunile structurilor MAI în contextul procesului electoral", a declarat comisar-șef de poliție, Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel