Statul trebuie să încurajeze munca, nu nemunca, a declarat, marţi seara, la TVR1, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
"În sistemul bugetar vorbim despre 1,2 milioane de salariaţi. Trebuie să analizăm toate cheltuielile publice. Vom veni cu un raport în a doua parte a anului. Din păcate, este o situaţie în care e mai bine să munceşti la stat decât la privat. Fiecare om însă trebuie să justifice ceea ce face. Făcând achiziţiile centralizat, se pot reduce cheltuielile bugetare.
Statul trebuie să încurajeze munca, nu nemunca, cea ce implică o serie de măsuri, prin care să punem omul să facă ceva pentru banii pe care statul îi acordă, ca ajutor social, de exemplu", a declarat, în emisiunea lui Ionuț Cristache, România9, Eugen Teodorovici.
Potrivit ministrului Finanţelor, în acest an nu se va lua în discuţie introducerea impozitului pe gospodărie sau a impozitului global. "Trebuie să învăţăm să vorbim mai puţin şi doar când lucrurile sunt foarte clare atunci trebuie să le comunicăm. Anul acesta nu discutăm despre impozitul global sau impozitul pe gospodărie. Cei care ţipă acum sunt cei care tăiau în trecut. Hai să lăsăm cartea neagră şi să discutăm despre soluţii. Indiferent că suntem de dreapta sau de stânga, scopul nostru comun este bunăstarea românilor", a subliniat Eugen Teodorovici.
Transferul contribuţiilor de la angajat la angajator
"Principalul argument (n.r. al trecerii contribuţiilor de la angajat la angajator) este acela că deficitul pe zona de pensii, unul foarte mare în anii trecuţi, se va reduce semnificativ. În anul 2015, deficitul pe pensii era de 18 miliarde de lei, iar acum acesta se reduce până la 7 miliarde lei, în acest an, ceea ce înseamnă o diferenţă foarte, foarte mare. De asemenea, teama angajatului de a avea riscul ca să nu aibă pensie după plata contribuţiilor va dispărea", a spus Teodorovici.
De asemenea, întrebat de ce este nevoie de schimbări dese ale sistemului fiscal, ministrul Finanţelor a precizat că România stă bine din punct de vedere fiscal, la nivel regional şi local, dar trebuie o simplificare, o debirocratizare. "În acest an nu vom mai avea taxe noi, impozite noi etc. În următoarea lună veţi vedea foarte multe astfel de măsuri care vor fi foarte, foarte bine primite atât de mediul de afaceri, cât şi de persoanele fizice. România, în contextul local şi regional, stă bine din punct de vedere fiscal. Partea de acţiune este legată de simplificare. De exemplu, pentru fiecare plic pe care Fiscul îl trimite celor vizaţi, plăteşte cam 3 lei şi ceva pe operaţiune, deci avem 10 milioane de euro pe an. Vor fi acţiuni clare de simplificare. Cum spuneam şi cu Formularul 600 care dispare şi din cinci rămâne o singură abordare, va fi o versiune online, simplu de completat, fără niciun fel de altă problemă şi complicaţii. Inclusiv cu transferul de 2% către ONG. În acel formular unic va fi o rubrică dedicată posibilităţii de a transfera doi la sută către ONG", a declarat Eugen Teodorovici.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu