Transferul sarcinii fiscale a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de la angajator la angajat va avea aplicabilitate cel puţin până în anul 2020, măsura fiind asumată de Guvern prin Programul de guvernare 2017-2020, precizează Ministerul Finanţelor Publice.
"Măsura privind transferul sarcinii fiscale a contribuţiei de asigurări sociale şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de la angajator la angajat a fost asumată de Guvern prin Programul de guvernare 2017-2020, aprobat prin Hotărârea Parlamentului României nr. 53/2017 pentru acordarea încrederii Guvernului, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 496 din 29 iunie 2017. Astfel, dorim să menţionăm că transferul contribuţiilor este o măsură care va avea aplicabilitate cel puţin până în anul 2020, contrar afirmaţiilor făcute de reprezentanţii unor companii de consultanţă, care induc în eroare mediul de business, afirmând că măsura îşi va înceta aplicabilitatea în anul 2018", se menţionează în comunicat.
Guvernul a aprobat în data de 8 noiembrie, prin modificarea Codului Fiscal, o serie de măsuri privind impozitarea IMM-urilor, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.
De la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.
Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News