Potrivit unor informații DCNews, unele multinaționale ar fi găsit strategia salvatoare pentru a evita mărirea salariilor brute, fără să-și dezamăgească sau să-și piardă salariații, ca urmare a măsurii fiscale de trecere a contribuțiilor de la angajator la angajat.
Conform surselor DCNews, diferența care trebuie acoperită pentru ca salariul net să rămână neschimbat ar urma să fie acordată angajaților sub forma unor bonusuri.
Unele companii intenționează să ofere produse electronice, vacanțe, abonamente medicale sau alte facilități care să acopere cuantumul diferenței salariale, astfel încât angajatul să rămână mulțumit și să nu resimtă scăderea salariului.
Care este scopul ?
La prima vedere pentru companie nu ar exista nici o diferență, pentru că banii s-ar transforma în servicii sau produse, iar costurile ar fi aceleași. Totul este însă foarte bine gândit.
Dacă respectivele firme mergeau pe soluţia clasică şi măreau brutul, nu mai puteau da înapoi în cazul în care legea pică, sau se modifică substanțial. Astfel, dacă legea se schimbă din diverse motive (este întoarsă de CCR, Guvernul se răzgândește etc) angajatorul nu mai poate schimba din nou contractul de muncă din moment ce salariul brut a fost mărit.
Odată implementat acest bonus, el poate reprezenta o plasă de salvare pentru multinaţionale. Bonusul poate fi retras oricând, fără să decepționeze iremediabil angajatul (ca în cazul unei scăderi salariale) și fără să afecteze contractul de muncă.
Care sunt urmările?
În mod evident, guvernul nu poate interveni în cadrul contractului dintre angajator și salariat. Așadar, statul nu pierde, iar angajatul își primește în continuare salariul întreg, chiar dacă diferența, ca urmare a modificării codului fiscal, este acordată sub forma unui bonus. Singurul pierzător al acestei găselnițe identificate de multinaționale va fi angajatul în momentul în care va ieși la pensie, pentru că va avea un cuantum al pensiei mai mic.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News