Controale la frontieră, în spațiul Schengen. Ministrul de interne croat: Nu înseamnă revenirea la situaţia dinaintea aderării Croaţiei

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Statele membre ale Uniunii Europene reintroduc temporar controlul la frontieră în cadrul spațiului Schengen din motive legate de securitate.

Reintroducerea temporară a controlului frontalier de către tot mai multe state membre ale Uniunii Europene în interiorul spaţiului Schengen este cauzată de noua situaţie a securităţii, dar controlul nu va fi cum a fost înainte de aderarea Croaţiei la Schengen, a declarat marţi ministrul de interne croat Davor Bozinovic, informează Hina, citată de Agerpres.

Codul frontalier Schengen le permite statelor membre să reintroducă controlul intern în unele situaţii urgente, dar asta nu înseamnă o revenire la controlul frontalier care a fost în vigoare înaintea intrării în Schengen, a declarat Bozinovic jurnaliştilor la Luxemburg, unde participă la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE.

Situația securității s-a schimbat ca urmare a atacului efectuat de mișcarea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului și a impactului acestui eveniment, inclusiv atacurile teroriste din Franța și Belgia.

Este un efect de domino, o introducere a soluţiilor temporare prevăzute de regulile Schengen. Iată de ce Italia a decis să introducă controale la frontiera slovenă şi Slovenia la frontierele cu Croaţia şi Ungaria, a explicat ministrul croat.

Acum opt ani, Austria a implementat controale la granița sa cu Slovenia, cu mențiunea că acestea nu au fost de natură sistematică, a adăugat el.

Davor Bozinovic a menționat că a avut o discuție cu omologul său sloven, Bostjan Poklukar, în această dimineață, și a concluzionat că populația din apropierea frontierei nu va resimți impactul controalelor temporare.

Vezi și:  Slovenia suspendă Tratatul Schengen. Controalele la frontiera cu Ungaria, reintroduse

Israelul invadează Gaza! Ordinul de invazie se scrie în aceste momente - UPDATE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel