Ordinul de ministru în privința controalelor de la stațiile GPL vor da bătăi de cap. Prefectul de Buzău este cel care trage semnalul de alarmă.
Daniel Ţiclea, prefectul Buzăului, a declarat că ordinul de ministru prin care sunt dispuse controale la agenţii economici ce efectuează operaţiuni cu combustibil şi gaz petrolier lichefiat (GPL) este interpretabil, scrie Agerpres.
Mai mult decât atât, cuvântul ”lubrifianţi” din textul documentului ar determina verificări vaste, inclusiv în zona unităţilor de vânzări de piese auto.
Pe parcursul zilei de marţi, Instituţia Prefectului a solicitat administraţiilor publice locale o situaţie a tuturor operatorilor care efectuează operaţiuni cu combustibil şi GPL, cu scopul de a fi ulterior verificate.
Potrivit conducerii Prefecturii, ordinul de ministru poate avea o interpretare largă, dat fiind că, în afara staţiilor şi depozitelor de combustibili, mai există magazine care vând butelii, rezervoare de combustibili în domeniul agricol şi alte produse derivate. Prin urmare, instituţia a solicitat organelor de control o ”abordare prudentă”.
”Ieri după-amiază, a sosit ordinul ministrului privind verificările la instalaţiile GPL, vom începe această acţiune de verificare, termenul stabilit este 31.10.2023. După ce am trimis ieri tuturor primarilor solicitarea de a ne transmite toate punctele de alimentare cu GPL, am văzut încă o dată cât de largă este această abordare şi cât de interpretabilă este toată această situaţie: Nici nu mă aşteptam să ne întrebe ce facem cu stocatoarele din curtea fermierilor care usucă cerealele cu asemenea capacităţi mari de combustibil.
În ordin, nominalizarea este în felul următor: dispunerea de măsuri organizatorice şi de coordonare pentru eficientizarea acţiunilor de control la instituţiile publice, care au astfel de instalaţii şi operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburant, produse derivate, GPL, lubrifianţi.
Să vedeţi câtă bătaie de cap ne va da cuvântul lubrifianţi pentru că prima întrebare - magazinul de piese auto se încadrează? Abordarea pe care eu o propun pentru judeţul Buzău este o abordare prudentă, în sensul de a ne familiariza foarte bine cu toată legislaţia care are trimitere la această problematică. În momentul în care adresa noastră a ajuns la primării, au început întrebările.
Vă dau un exemplu, acele magazine cu specific sătesc, care în afară de obiectul lor de activitate au un rastel pe care au zece butelii, cum procedează?”, a precizat prefectul judeţului Buzău, potrivit sursei menționate.
”Un element surpriză care a apărut în ordinul de ministru este că face referire şi la lubrifianţi. Lubrifianţi înseamnă până şi vaselină, uleiul pe care îl vând toate unităţile de comercializare piese auto.
Asta transformă activitatea dintr-una pe care o aşteptam de verificare a facilităţilor, pe ISCIR, distanţe...
Poate că o să ajungem să verificăm şi magazinele de piese auto care vând 10 litri de ulei de maşină. La momentul acesta, interpretarea ordinului cam aici ne duce şi de aici ceva dificultăţi în a porni această acţiune. Repet, pe mine cuvântul lubrifianţi m-a aruncat puţin, nu în ceaţă, dar în altă perspectivă la acest moment”, a mai spus prefectul Daniel Ţiclea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News