Autoritățile bulgare anunță măsuri care ar urma să crească cu 70% capacitatea la punctul de frontieră Calafat - Vidin.
Ministrul interimar de Interne bulgar, Kalin Stoyanov, a discutat despre diferite opțiuni pentru reducerea traficului la punctul de frontieră de la al doilea pod peste Dunăre, în Vidin, transmite agenția de presă bulgară preluată de Agerpres.
„Conform actualului cadru de reglementare, pentru a evita congestia și a facilita activitățile de control la frontieră, verificările vor fi realizate conform condițiilor stabilite în Articolul 9 din Reglementarea 2016/399 a Parlamentului European și a Codului frontierelor Schengen, care permite un regim relaxat al controalelor la frontieră în circumstanțe neprevăzute. Implementarea acestui regim relaxat ar trebui să fie temporară și introdusă gradual. O decizie privind relaxarea verificărilor poate fi luată zilnic, dar trebuie coordonată cu statul de pe cealaltă parte a frontierei," a explicat Stoyanov.
"Când există o aglomerare semnificativă de vehicule, se ia decizia privind realizarea unor verificări relaxate o anumită perioadă de timp și o astfel de decizie ar putea să nu fie limitată la doar o zi," a adăugat el.
Stoyanov a subliniat că "aglomerarea, în special în cazul camioanelor de mare tonaj, este cauzată de verificările de pe ambele părți”.
„Suntem aproape zilnic în contact cu autoritățile române și cred că este doar o chestiune de timp înainte ca problema să fie rezolvată. Toți își vor prezenta opiniile și cred că vom găsi o soluție la aceste probleme. Sunt optimist că procesul se va finaliza cu acceptarea noastră în Schengen, inclusiv cu frontierele terestre”, a adăugat ministrul interimar. El a menționat, de asemenea, că introducerea unui serviciu de trecere cu bacul ar putea reduce traficul.
"Problema creșterii capacității la punctul de frontieră de la al doilea pod peste Dunăre, la Vidin, am discutat-o cu ministrul român de Interne," a afirmat Stoyanov. El a detaliat că Bulgaria a propus relocarea controalelor la intrarea pe teritoriul său dincolo de al doilea pod peste Dunăre, extinzând astfel zona pentru operațiunile de ieșire și control la frontieră.
"Verificările la frontieră pentru ieșirea din Bulgaria și intrarea în România nu vor fi modificate. În urma implementării propunerii, capacitatea pentru vehicule la punctul de control frontieră ar urma să crească cu aproximativ 60-70%," a adăugat Stoyanov. El a menționat că procedurile de coordonare între Bulgaria și România sunt în prezent în derulare.
Datele recente sugerează că aproximativ 2-3 milioane de vehicule traversează frontiera româno-bulgară anual. Aceasta include atât transportul de marfă, cât și transportul de persoane. Punctele de trecere a frontierei mai frecventate, cum ar fi Ruse-Giurgiu și Calafat-Vidin, sunt adesea cele mai aglomerate, în special în sezonul estival și în perioadele de sărbători.
Statistica mai detaliată poate varia în funcție de sursa și de anul specific, dar în general, trendul este de creștere, având în vedere dezvoltarea economică și mobilitatea crescută în regiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu