Urmărește emisiunea live


SACI de VOTURI, de la alegerile locale, FURAȚI. Primar, sub control judiciar. Informații din MOTIVARE, cum au procedat

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Un primar a fost plasat sub control judiciar în dosarul care vizează furtul unor saci cu buletine de vot.

Primarul comunei prahovene Ciorani, Marin Voicu, a fost plasat, luni, sub control judiciar în dosarul care vizează furtul unor saci cu buletine de vot din arhiva Judecătoriei Mizil, decizia instanţei fiind definitivă. Potrivit portalului instanţelor de judecată, magistraţii de la Tribunalul Prahova au admis contestaţia lui Voicu faţă de decizia Judecătoriei Ploieşti prin care inculpatul a fost plasat în arest la domiciliu şi au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, scrie Agerpres.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul nu poate părăsi limita teritorială a judeţului Prahova, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată. În acelaşi dosar, alţi doi inculpaţi se află în arest la domiciliu, Tribunalul Prahova menţinând în cazul acestora decizia instanţei de fond. În acest dosar, Voicu este acuzat de instigare la sustragerea de probe, iar ceilalţi doi inculpaţi sunt autorul furtului şi un complice. Ancheta în acest dosar a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de la Parchetul de pe lângă Judecătoria (PJ) Mizil.

În martie, PJ Mizil anunţa că procurorii acestei structuri fac cercetări într-un dosar privind sustragerea buletinelor de vot de la alegerile locale organizate în septembrie 2020 în comuna prahoveană Ciorani, cu privire la acest scrutin existând suspiciuni de fraudare a votului. Potrivit unui comunicat emis la acel moment, buletinele de vot erau depozitate în arhiva Judecătoriei Mizil, care funcţionează într-o clădire proprietate a Primăriei Mizil, acestea fiind furate în seara zilei de 8 februarie.

"Membrii secţiilor de votare au falsificat procesele verbale"

Organele de cercetare penală au fost sesizate asupra acestui aspect la data de 23 februarie, iar ancheta în acest dosar vizează săvârşirea faptelor de violarea sediului profesional şi sustragerea, distrugerea, reţinerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară, preciza sursa citată.

Un număr de 23 de inculpaţi, între care şi primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, au fost trimişi în judecată, în luna iulie, de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti într-un dosar privind fraudarea alegerilor locale din septembrie 2020. Astfel, 20 de persoane sunt acuzate de falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, două sunt acuzate de complicitate la comiterea acestei fapte, iar primarul Marin Voicu este trimis în judecată pentru instigare la falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

În acest dosar au fost încheiate anterior patru acorduri de recunoaştere a vinovăţiei.

Primarul a furnizat date despre locul de depozitare a sacilor

Primarul comunei Ciorani, Marin Voicu, este cel care a furnizat celor două persoane implicate în furtul buletinelor de vot din arhiva Judecătoriei Mizil date despre clădire, locul de depozitare a sacilor, sistemul de supraveghere video, dar şi lipsa pazei, se arată în motivarea Judecătoriei Ploieşti, care a respins propunerea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti de arestare preventivă a inculpaţilor, plasându-i în arest la domiciliu, scrie Agerpres,

"Astfel, cunoscând noua locaţie unde au fost depozitate buletinele de vot, AA BB (n.r. primarul Marin Voicu) le-a transmis celor doi participanţi datele necesare punerii în executare a planului infracţional- poziţionarea clădirii şi încăperea unde se aflau depozitate buletinele de vot, faptul că acestea sunt monitorizate de camere de supraveghere video, uşa de acces pe care urma să se pătrundă (aflată în spatele clădirii), dar şi lipsa pazei umane", precizează sursa citată.

În document se explică şi modul în care cei doi inculpaţi au acţionat pentru a sustrage mii de buletine de vot şi pentru a îngreuna ancheta. Inculpaţii s-au deplasat de la Ciorani la Mizil folosind un autoturism împrumutat de la un prieten al unuia dintre ei, care a motivat că urmează să se întâlnească cu o femeie şi nu doreşte să se deplaseze cu autoturismul personal pentru a nu fi observat de soţia sa.

"În baza înţelegerii anterioare, inculpatul EE FF GG s-a întâlnit cu inculpatul CC DD şi împreună s-au deplasat cu autoturismul marca (...) în oraşul Mizil, (...). Inculpatul CC DD a pătruns în curtea clădirii, după care s-a deplasat la uşa secundară de acces, dispusă în spatele imobilului, a deschis lacătul de la grilajul metalic şi, cu un corp dur, a forţat uşa de acces în imobil, în timp ce inculpatul EE FF GG a asigurat paza locului faptei. În jurul orei 19,40, inculpatul CC DD a pătruns în interiorul clădirii, respectiv în holul de la uşa secundară de acces, utilizat de către Primăria Mizil, după care, pe o uşă neasigurată, a pătruns într-o încăpere utilizată de Judecătoria Mizil, pe suprafaţa căreia sunt dispuse numeroase fişete metalice. (...) Având în reprezentare acţiunile pe care urma să le desfăşoare (desfacerea sacilor, identificarea anumitor categorii de buletine de vot şi sustragerea acestora), activităţi care necesitau o durată de timp relativ mare, desfăşurate chiar în zona de focalizare a camerei, pentru a acţiona nestingherit, autorul a luat decizia să scoată din funcţiune sistemul de supraveghere video aferent acestei camere", spun anchetatorii.

"A încercat să îngreuneze activităţile organelor de urmărire penală "

După ce a mişcat camera din poziţia iniţială, inculpatul a petrecut circa 25 de minute pentru a sustrage buletine de vot.

"La ora 19:45:55, a escaladat mai mute obiecte depozitate sub camera de supraveghere (în afara razei de acţiune) şi, cu ajutorul obiectului descris mai sus, a mişcat camera din poziţia iniţială, astfel încât aceasta a mai surprins doar tavanul încăperii. Timp de circa 25 minute, (...) a desfăcut mănunchiurile de fire de la sacii ce conţineau buletinele de vot şi a sustras un număr de 4308 buletine de vot, dintre care 2454 buletine de vot valabil exprimate şi 1854 de buletine de vot anulate, pe care le-a aşezat în geanta de voiaj, iar la ora 20:10:02, a părăsit camera şi s-a îndreptat spre holul secundar de acces, pe unde a pătruns în clădire.

În momentul în care a ieşit în exteriorul imobilului, a închis uşa forţată, fără a o asigura, precum şi grilajul metalic, pe care l-a asigurat cu acelaşi lacăt, după care s-a deplasat la maşină şi împreună cu inculpatul EE GG au plecat în localitatea Ciorani, folosind acelaşi traseu de deplasare. (...) Din modul în care a acţionat inculpatul CC DD, care, pe lângă sustragerea buletinelor de vot, a şi mutat teancuri de buletine de vot în alţi saci decât în cei în care au fost depozitate iniţial, se observă că, întrucât acesta nu a putut să sustragă toţi sacii cu buletine de vot, a încercat să îngreuneze activităţile organelor de urmărire penală şi să creeze un climat de nesiguranţă cu privire la activităţile efectuate de organele de poliţie care au procedat la renumărarea buletinelor de vot", se mai menţionează în documentul citat.

Ulterior, primarul le-a dat asigurări subalternilor săi cu privire la exonerarea de la răspundere penală, pe fondul chemării în faţa organelor de urmărire penală a persoanelor care au făcut parte din secţiile de votare.

"După comiterea faptei, dar anterior sesizării acesteia, pe fondul chemării în faţa organelor de urmărire penală a persoanelor care au făcut parte din secţiile de votare, inculpatul AA BB a început să le dea asigurări, în special angajaţilor Primăriei, cu privire la exonerarea de la răspundere penală, invocând faptul că buletinele de vot au dispărut, fiind arse. Pentru a verifica afirmaţiile inculpatului AA BB, numita (...), angajată a Primăriei Ciorani şi suspectă în cauza referitoare la fraudarea votării, a solicitat renumărarea buletinelor de vot, deşi această activitate fusese efectuată anterior de organele de cercetare penală", spun anchetatorii.

Primarul nu a recunoscut fapta

Primarul Marin Voicu nu a recunoscut comiterea faptei, declarând în esenţă că nu avea interes să comită aceste fapte, dar şi că declaraţiile martorilor sunt evident subiective în condiţiile în care şi aceştia ar fi putut avea interes în cauză (în condiţiile în care ei sau familiile lor erau suspectaţi în dosarul de fraudare a alegerilor).

"Deşi este adevărat că şi alte persoane ar fi putut avea interes în sustragerea voturilor, totuşi la dosarul cauzei nu există nicio probă sau măcar indiciu cu privire la acest lucru", se precizează în document.

De asemenea, inculpatul care a condus autoturismul împrumutat nu a recunoscut săvârşirea faptei, însă a dat o declaraţie care se coroborează cu celelalte probe din dosar, în sensul că a confirmat deplasarea şi prezenţa în oraşul Mizil, în apropiere de Judecătorie, pentru a-l lua pe celălalt şi a-l duce acasă, negând însă că ar fi participat în vreun fel la comiterea faptei.

"Apărarea acestuia s-a pliat pe probele din dosar, care i-au fost aduse la cunoştinţă înaintea audierii, şi a fost concepută în aşa fel încât să pară că organele de anchetă au interpretat în mod greşit probatoriul", spun procurorii.

Cel de-al treilea inculpat nu a dorit să dea declaraţii în cauză. Dosarul va fi fi judecat la Judecătoria Buzău, după ce procurorii care instrumentează cauza au cerut şi obţinut în instanţă ca, la momentul trimiterii în judecată, acesta să nu ajungă pe rolul Judecătoriei Mizil, care era competentă să judece cauza. Solicitarea procurorilor a fost făcută în condiţiile în care Judecătoria Mizil nu ar putea fi imparţială în judecarea acestui dosar, deoarece din arhiva acestei instanţe au fost furate buletine de vot de la alegerile din Ciorani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel