BNR a dispus formarea unei comisii care să analizeze situaţia creată de emiterea unei monede aniversare cu Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), şi să propună soluţii de rezolvare, a declarat Mugur Isărescu.
[caption id="attachment_8958" align="alignleft" width="300" caption="Miron Cristea(stânga) alături de Arhiepiscopul de Canterbury"][/caption]"Am dispus formarea unei comisii care să analizeze această situaţie şi să propună soluţii de rezolvare. În mod categoric şi sub nicio formă emisiunile BNR nu au dorit sau nu doresc să rănească sentimentele cuiva şi, în niciun caz, să fie antisemite sau xenofobe. Noi încercăm să promovăm valorile naţionale şi culturale", a precizat guvernatorul băncii centrale.
În acest an, BOR, care a jucat un rol crucial în istoria poporului român, are o dublă aniversare, 125 de ani de la autocefalie şi 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Ortodoxe Române. Cu această ocazie, Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scop numismatic, pe 19 iulie, cinci monede din argint dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina, Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu.
Radu Ioanid, directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaţionale de la Muzeul Holocaustului din Washington, a declarat că este "şocat" de decizia BNR de a bate o monedă care îl prezintă pe patriarhul Miron Cristea.
Acesta spune că patriarhul, care a fost şi premier între 1938 şi 1939, este responsabil pentru revizuirea legii cetăţeniei. În urma acestei decizii, 225.000 de evrei (37% dintre evreii din România acelor vremuri) au rămas fără cetăţenia română și a cerut BNR să retragă de pe piaţă moneda, într-o scrisoare trimisă lui Mugur Isărescu, pe 29 iulie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News