Vicepreședintele ANRE Nagy-Bege Zoltan a răspuns criticilor primite privind modul în care s-a desfășurat până în prezent procesul de liberalizare, la dezbaterea online „Energy Forum: Liberalizarea pieței de energie și gaze: Consumatorul final, între agenda publică și planurile companiilor.”
Întrebat de Elena Cristian la dezbaterea online marca DC Media Group: Energy Forum: Liberalizarea pieței de energie și gaze: Consumatorul final, între agenda publică și planurile companiilor, „de ce a luat ANRE decizia de a face lucrurile atât de rapid și cu atâtea efecte neplăcute pentru clientul final”, vicepreședintele ANRE Nagy-Bege Zoltan a declarat că „trebuie să reținem faptul că liberalizarea nu s-a produs la 1 ianuarie 2021, în cazul energiei electrice și la 1 iulie 2020, în cazul gazelor naturale.”
Nagy-Bege Zoltan a explicat apoi că „liberalizarea sau dreptul de a alege, de a schimba furnizorul, există din anul 2007. A fost un proces lung care, din păcate, a fost întârziat și ulterior reluat din cauza Ordonanței 114/2018.”
„Liberalizarea se întâmplă în continuare și va mai dura. Este un proces continuu și dinamic, care va produce efecte benefice doar pe termen lung, poate și mediu.”, a subliniat vicepreședintele ANRE.
Vicepreședintele ANRE Nagy-Bege Zoltan a mai amintit la dezbaterea online marca DC Media Group de „ce s-a întâmplat în anul 2020”, după ce Virgil Popescu a spus că ANRE a procedat pripit.
„În ianuarie 2020 s-a aprobat OUG nr. 1, prin care Guvernul a decis datele liberalizărilor: 1 iulie 2020 la gaze și 1 ianuarie 2021 la energie electrică. Nu a fost decizia ANRE, a fost rezultatul negocierilor purtate cu Comisia Europeană (...) La gaze, schema a fost aproape identică. Am obligat furnizorii să-și informeze clienții, să trimită notificări privind prețurile care se vor aplica pentru cei care nu trec în piața concurențială după 1 iulie. Același lucru, la energia electrică. În plus, la energia electrică, în luna mai a apărut Ordonanța de Urgență nr. 74, care a mai schimbat regulile și a venit cu niște noutăți privind semestrul II.”, a explicat Nagy-Bege Zoltan.
De asemenea, vicepreședintele ANRE a atras atenția asupra faptului că „la trei săptămâni după ce au intrat în vigoare primele prețuri la energia electrică, deja era pe site-ul autorității documentul de discuție pentru regulamentul privind informarea clienților și tot procesul de liberalizare cum se va desfășura. Am primit observații de la foarte mulți actori din piață.
Din păcate, nu am primit observații de la acele asociații care ne critică la ora actuală, n-am primit observații de la Ministerul Energiei, dar ulterior toată lumea a găsit motive să critice acțiunile făcute de ANRE. Și documentul a fost aprobat în luna septembrie, iar în octombrie, în baza documentului, primii clienți au primit informările de la furnizori.”
DC Media Group, trust media din care fac parte DC News TV, DCNews, DCMedical, DCBusiness, StiriDiaspora.ro, Spectacola.ro şi DefenseRomania.ro, organizează în data de 26.02.2021, în intervalul orar 11.00-14.00 dezbaterea ONLINE: Energy Forum: Liberalizarea pieței de energie și gaze: Consumatorul final, între agenda publică și planurile companiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News