După ce citești știrea despre tânăra care s-a sinucis pentru că șefa ei i-ar fi dat un ultimatum: „Ai 24 de ore să fii mai productivă sau îți dai demisia!”, îți vine să zici inițial: „Cum să te sinucizi dintr-un asemenea motiv? Dă-ți demisia și gata!”
Dar nu este chiar așa. Dincolo de depresia de care suferea angajata care s-a sinucis și faptul că interacțiunea cu managementul a fost picătura care i-a umplut paharul, mai este un subiect care ne va influența viața, indiferent că avem sau nu probleme cu depresia: inteligența artificială care ne suflă joburile.
Totul este prea rapid. Sarcinile sunt din ce în ce mai mari, iar uneori - oricât de deștepți am fi - creierul uman nu poate să țină pasul cu inovația tehnologică care este extrem de rapidă. Totul este la un click distanță. O documentare pe care o făceai pe Google în trei ore, acum ți-o face ChatGPT în cinci secunde. Nu suntem pregătiți pentru ce urmează. Spunea Andi Cristea (PSD), raportor general al Consiliului Europei pentru știință și tehnologie, că vor fi multe schimbări pe piața joburilor, iar complexitatea va crește. Dacă lucrezi la un calculator (nu contează jobul, ne referim la orice ține de calculator), probabil ai văzut cât de bun coleg este... ChatGPT. Și, ne place sau nu, uneori face treabă mai bună ca noi. Ce urmează? Să ne imaginăm că dacă am fi într-o mașină, ar trebui să ne strângem puternic centura și să ne așteptăm la un drum cu gropi mari.
„Trebuie să înțelegem că toate acele joburi care, în prezent, se realizează de către o persoană în fața unui calculator, care introduce informație, iar calculatorul face procese computaționale, în următorii ani, dacă nu vor dispărea, vor fi profund schimbate. Societatea noastră este într-un proces de schimbare accelerat.
Din punct de vedere biologic, capacitatea noastră de adaptare nu mai ține pasul cu avansul tehnologic. Lucrurile acestea nu sunt simple. În cadrul societății produc tot felul de efecte adverse. Schimbarea în sine nu reprezintă progres. Instituțiile europene și naționale încearcă, prin elemente de reglementare, să se asigure că există ordine și progres în acest haos al schimbărilor rapide și accentuate”, spunea Andi Cristea, deputat PSD.
„Capacitatea noastră de adaptare, creierul uman, nu pot să țină pasul cu inovația tehnologică care este extrem de rapidă. Eu ca raportor general, citind foarte mult în domeniul acesta, sunt depășit și admit că toată lumea, obiectiv vorbind, este depășită de viteza și numărul tehnologiilor prezente în viața de zi cu zi. Vorbim de inteligența artificială și joburi. Este o realitate. Sunt studii și predicții făcute pe un fundament științific solid. În următorii 10-15 ani, toate joburile care acum se fac din fața unui calculator de către o persoană vor fi înlocuite de algoritmi de inteligență artificială, rețele neurale, și lucrurile acestea care nu sunt foarte bine înțelese, dar care sunt extrem de puternice. Vor schimba tot ceea ce știm despre piața muncii și modul în care noi interacționăm în societate", ne spunea Andi Cristea într-un interviu.
„Într-un mod paradoxal, cei care fac, mai degrabă munci fizice, care nu fac calcul computațional ca un contabil, mă refer la cameriste de hotel, mecanici auto, zugravii, vor fi foarte greu de înlocuit de inteligența artificială. Va fi foarte scump să ai, să nu zic roboți că sună ciudat, aparate sau dispozitive care să facă toate aceste joburi. Unele joburi vor dispărea, asta cu siguranță. Altele vor apărea. Nici nu putem să ne dăm seama care vor fi acelea. Dar, de fiecare dată în istoria omenirii, când au fost salturi tehnologice importante, revoluția industrială, motorul cu abur, s-a întâmplat același lucru. Anumite job-uri au dispărut, dar au apărut altele. Cred că acest lucru se va întâmpla și în viitor. Cred că foarte multe persoane, mai ales care sunt trecute de o anumită vârstă, se simt neputincioase și depășite de evoluția tehnologică", spunea Andi Cristea, raportor general al Consiliului Europei pentru știință și tehnologie.
Și aici este problema: Ce facem de aici? Doar în ultima lună am întâlnit doi oameni care au dat calculatorul pe masaj, respectiv Uber, adică și-au schimbat meseriile.
Ne aflăm într-o perioadă de tranziție rapidă din punct de vedere tehnologic, iar pentru a trece cu succes prin aceste schimbări, este important să fim flexibili, să investim în educație, să ne păstrăm sănătatea mentală și să cerem ajutorul psihologilor când nu mai putem. Deși incertitudinea poate fi stresantă, pregătirea continuă și o atitudine deschisă vor face diferența în adaptarea la noua realitate a muncii.
Și da, nu suntem pregătiți pentru ce urmează, dar trebuie încet-încet să ne pregătim. Un skill nou nu strică niciodată.
Într-o lume din ce în ce mai competitivă și schimbătoare, este important să acorzi atenție sănătății tale mentale. Învață să gestionezi stresul, păstrează un echilibru între muncă și viața personală și nu ezita să ceri ajutor atunci când te simți copleșit.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu