EXCLUSIV  Controversă la concursul pentru director la Poșta Română: Lipsește declarația de intenție. Iar ce apare în scrisoarea de așteptări... e de noaptea minții - documente

Controversă privind concursul pentru funcția de director la Compania Națională Poșta Română (CNPR).

Valentin Ștefan a fost desemnat provizoriu, la jumătatea anului 2021, ca director general. Acum își pregătește mandatul de patru ani în fruntea Poștei Române, prin organizarea selecției directorului general prin OUG 109/ 2011.

O mică mare diferență la tabelul privind calendarul desfășurării procedurii: La Compania Națională Poșta Română (CNPR) este sărită o etapă

De recrutare se ocupă Pluri Consultants România. Candidații trebuie să depună dosarele de candidatură, obligatoriu și în format electronic, pe adresa de e-mail [email protected], adresă a recrutorului Pluri Consultants România. Această companie nu este la primul contract de recrutare pentru un director general prin aplicarea OUG 109/2011 pentru o companie de stat.

Tot în 2023, s-a ocupat de recrutarea directorului general al CNAIR, companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor. 

Doar că la recrutarea pentru Poșta Română... au început să apară problemele. Se cere și o declarație de intenție, iar termenul de depunere este 18.09.2023. Problema este că la Poșta Română lipsește pasul cel mai important, adică depunerea declarației de intenție. Coincidență sau nu... lipsește poate pentru că ar depăși termenul de valabilitate al contractului de mandat al directorului Valentin Ștefan.

3. -imagine fara descriere- (posta-2_59758200.jpg)

4. -imagine fara descriere- (posta-romana-3_56478100.jpg)

5. -imagine fara descriere- (posta-4_90395000.jpg)

6. -imagine fara descriere- (posta-5_79308000.jpg)

6. -imagine fara descriere- (posta-5_79308000.jpg)

(În galeria foto puteți vedea aceste imagini la o rezoluție mai bună)

Pentru a scurta termenul referitor la declarația de intenție au scris în anunț că depunerea declarației de intenție se va face împreună cu dosarul de candidatură, adică toți care își depun dosarul să depună și declarația de intenție! Doar că această declarație se depune doar de candidații aflați pe lista scurtă, potrivit articolului 44 din normele metodologice HG 722/2016:

„(1) Lista scurtă a candidaţilor este realizată de comisia de selecţie, de expertul independent contractat sau de comitetul de nominalizare şi remunerare, după caz, prin procedura prevăzută la art. 43.


(2) Candidaţilor aflaţi în lista scurtă li se comunică de către comisia de selecţie ori, după caz, comitetul de nominalizare şi remunerare faptul că în termen de 15 zile de la data emiterii sau stabilirii listei scurte trebuie să depună în scris la autoritatea publică tutelară sau întreprinderea publică, după caz, declaraţia de intenţie”.

O altă ciudățenie privind recrutarea pentru funcția de director la Poșta Română este... scrisoarea de așteptări. Scrie și în anunțul de recrutare că declarația de intenție se redactează ținând cont de scrisoarea de așteptări publicată pe site-ul Ministerului Digitalizării.


Doar că... scrisoarea de aşteptări face parte din setul de documente obligatorii cu care începe procesul de selecţie a membrilor consiliului şi directorilor.

Pe baza scrisorii de aşteptări, candidaţii aflaţi în lista scurtă redactează o declaraţie de intenţie. Scrisoarea de așteptări o face compartimentul de guvernanță corporativă din minister. Este chiar aprobată prin ordin de ministru, „ajutat” de consultantul independent.

Doar că acum vine încă o surpriză...

La un moment dat, pe la pagina 13, în loc să scrie de „serviciile poștale” au scris... „serviciile de alimentare cu apă și canalizare”, dovadă că este la putere copy-paste-ul și aici.

„La nivel legal instituțional, definitorii pentru asigurarea calității siguranței produselor sunt reglementările legale aplicabile activității specifice de FURNIZARE a SERVICIILOR DE ALIMENTARE CU APĂ ȘI CANALIZARE, vizând atât produsele de (n.r. - aici lipsește un cuvânt, nu se înțelege nimic), cât și adecvarea de capital pe care companiile activând pe această piață trebuie să le asigure. Controlul și monitorizarea asigură minimizarea potențialului de producere de evenimente nedorite, precum și mitigarea riscurilor specifice din domeniul apei, de aceea se așteaptă ca noul Consiliu de Administrație să creeze pârghiile necesare unui control eficace și unei monitorizări permanente, precum și unui răspuns pertinent și rapid în cazul oricăror de incidente de calitate semnalate”. (Găsiți pdf-ul din care am făcut extrasul la pagina 13 la finalul articolului).

Nu se înțelege ce treabă au serviciile de canalizare și apă cu Poșta Română. Doar că s-a dat copy paste și acesta a fost rezultatul.

Scrisoarea de așteptări privind activitatea și rezultatele Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Poșta Română S.A întocmită în conformitate cu cerințele H.G. numărul 722/2016 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu completările aduse prin Legea 111/2016 - https://media.dcnews.ro/other/202308/scrisoare-de-asteptari-cnpr-sa1_26322000.pdf

Așadar... reiese clar că din procedura aplicată de Pluri Consultants România pentru selectarea directorului general la Poșta Română lipsește cel mai important lucru, adică etapa și documentul de departajare a concurenților din lista scurtă. 

Vezi știrea inițială aici - Valentin Ștefan își pregătește mandatul de 4 ani în fruntea Poștei Române. Există pericolul unui blocaj ca în cazul angajaților din Finanțe - https://www.dcnews.ro/valentin-stefan-isi-pregateste-mandatul-de-4-ani-in-fruntea-postei-romane-exista-pericolul-unui-blocaj-ca-in-cazul-angajatilor-din-finante_928029.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel