Odată cu începutul noului an școlar revine o controversă în atenția părinților și profesorilor.
Avem nevoie de uniformă obligatorie în școli? Părerile sunt împărțite. Introducerea uniformei obligatorii ar putea evita discriminarea între elevii săraci și bogați, dar ce te faci când prețul uneia este de 300 de lei? Pe de altă parte, s-ar menține un nivel al decenței, evitându-se situațiile în care fetițele poartă fuste mult prea scurte. Uniformele dau și un element de prestigiu, legăturile dintre elevi sunt mai strânse de un sentiment de mândrie față de școala lor.
Oamenii care le contestă spun că impunerea uniformelor în școli este un lucru delicat pentru că încalcă dreptul la liberă exprimare a copilului. Contestatarii spun că este important ca elevii să se poată exprima chiar și prin alegerea ținutei. Aceștia mai spun că uniformele sufocă individualitatea copilului.
Opinia specialistului: prof. univ. dr. Geanina Cucu Ciuhan, directorul Minnie Psychological Center
Pentru a înțelege mai bine această controversă, am stat de vorbă cu prof. univ. dr. Geanina Cucu Ciuhan, directorul Minnie Psychological Center.
DC News: Uniformele obligatorii în școli ar putea rezolva problema inegalităţilor dintre elevii săraci şi cei bogaţi?
"Problema pe care o puneți în discuție este cu dus și întors. Pe de-o parte, aceasta ar putea fi rezolvată în condițiile în care copiii săraci și-ar putea face uniforme, adică părinții lor și-ar permite să le plătească. Pe de altă parte, această măsură ar putea rezolva problema inegalităților dintre elevii săraci şi cei bogaţi. Într-adevăr, sunt copii care se simt prost când merg la școală, sunt catalogați în funcție de cum se îmbracă, mai ales la liceu. Copiii se uită ce haine au colegii lor, chiar unele prietenii se leagă și pe acest criteriu. Parțial problema ar putea fi rezolvată prin introducerea uniformelor școlare, dar să nu uităm că sunt foarte mulți copii care nu cred că și-ar permite să le plătească", a zis prof. univ. dr. Geanina Cucu Ciuhan, directorul Minnie Psychological Center pentru DC News.
Întrebată dacă, prin introducerea uniformelor obligatorii în școli, elevilor li se încalcă dreptul la liberă exprimare, psihologul ne-a spus: "Este mult spus încălcare a dreptului de exprimare. Normal că și-ar putea exprima mai puțin gusturile, stilul personal, dar este mult spus încălcare a dreptului de exprimare".
"Introducerea uniformelor școlare poate că ar încuraja faptul că elevii ar merge mai îngrijiți la școală. Știți că există tendința de a se îmbrăca cât mai lejer. Unele fetițe confundă uneori discoteca cu școala, iar în cazul acesta, unforma ar fi un avantaj, dar repet: sunt și dezavantaje, de exemplu, materiale. De asemenea, mă refer și la faptul că elevul nu mai are această modalitate de a se exprima, de a-și dezvolta un stil propriu, de a se prezenta celorlalți copii. Există și avantaje și dezavantaje în genul acesta de decizii", ne-a mai spus Geanina Cucu Ciuhan, directorul Minnie Psychological Center.
Pentru a afla și părerea dumneavoastră, cititorii DC News, vă invităm să votați în sondajul de mai sus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu