EXCLUSIV  Controversă privind rezidențele lui Cherecheș și statutul de funcționar public. Clarificări aduse de avocatul Bărbuceanu

Inquam Photos / Paul Ursachi
Inquam Photos / Paul Ursachi

Fostul primar de la Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost prins în Germania în timp ce încerca să se sustragă pedepsei de cinci ani cu executare pe care a primit-o în țară pentru dare de mită. 

Multe întrebări au fost puse cu privire la acțiunile controversate ale inculpatului, întrucât la puțin timp de la fuga acestuia, el a fost prins.

În același timp, au existat voci care spuneau că fugarul ar fi dorit să ajungă în Italia, acolo unde ar avea drept de rezidență, așa că l-am contactat pe avocatul Bogdan Bărbuceanu pentru a lămuri situația și pentru a afla dacă există vreo incompatibilitate cu statutul pe care îl avea Cătălin Cherecheș de funcționar public.

Declarația de avere a lui Cătălin Cherecheș nu menționează imobile din străinătate

Modalitatea prin care acesta ar fi putut dobândi dreptul de rezidență în Italia se putea întâmpla pe două căi, și anume dobândirea unui imobil - fiind și calea cea mai rapidă - sau invitarea acestuia de către o persoană care are deja drept de rezidență. În același timp, potrivit declarației de avere a fostului primar, acesta nu avea niciun imobil declarat în străinătate.

„Aici putem vorbi despre o infracțiune în fals, sigur că da. E posibil să dobândească imobilul și prin intermediul altei persoane și atunci nu are obligația să cuprindă în declarația de avere. Dacă sunt pe numele său și nu le-a declarat, având această obligație, e infracțiune de fals în declarații. El probabil a mizat că nu va afla nimeni despre acele proprietăți și nu le-a declarat.  Nu este o incompatibilitate  a statului de funcționar public și a deținerii de imobile în țară sau în străinătate.

Gorghiu, despre arestarea lui Cherecheș: O lecție pentru cei care vor să fugă

La fel, dacă e pe numele unor rude apropiate, e obligat să le noteze în declarația de vedere. În același timp, el ar fi putut să aibă și interpuși, să dețină o persoană de încredere pentru el un imobil în Italia, iar în acest context nu este obligat să precizeze în declarația de avere.”, ne-a spus avocatul Bogdan Bărbuceanu.

„El poate fi rezident oriunde. Nu are nicio restricție nici pentru dublă cetățenie, nici pentru capacitate de rezidență în altă țară.”, a mai precizat intervievatul.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, le-a transmis mulţumiri poliţiştilor români şi germani pentru depistarea şi reţinerea lui Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie.

„Felicit şi mulţumesc poliţiştilor şi partenerilor instituţionali interni şi externi, români şi germani, care au cooperat direct şi permanent pentru capturarea condamnatului penal Cherecheş Cătălin. De asemenea, mulţumesc poliţiştilor maghiari, austrieci şi italieni împreună cu care s-a cooperat şi lucrat pe parcursul acestei operaţiuni poliţieneşti internaţionale. Nu în ultimul rând, mulţumesc jurnaliştilor care au înţeles în aceste zile că trebuie să limităm comunicarea pe acest caz, pentru a proteja operaţiunea de localizare şi capturare", a scris ministrul Predoiu pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel