Controverse legate de ieșirea Greciei din zona euro. VEZI aici de unde a pornit scandalul

Euro_1771272c
Euro_1771272c

Potrivit revistei germane Spiegel și citată de Reuters, guvernul elen a pus problema ieșirii Greciei  din zona euro şi a reintroducerii propriei monede, drahma, în discuţiile din ultimele zile cu state membre ale UE şi Comisia Europeană (CE).

www.dcnews.ro

În acest sens, miniștrii de Finanțe  din zona euro se întâlnesc vineri la Luxembourg pentru a discuta criza din Grecia, iar posibilitatea restructurării datoriei statului elen face parte din agenda reuniunii, potrivit Spiegel.  În prezent, nu există planuri pentru ieşirea Greciei din zona euro, a afirmat, pentru Reuters, o sursă din guvernul de la Berlin.

Potrivit prognozelor, datoria statului va ajunge în 2013 la 158% din PIB, nivel considerat nesustenabil de analişti. Comisia Europeană a estimat în noiembrie că datoria publică a Greciei va creşte în acest an de la 140,2% la 150,2% din PIB şi apoi la 156% în 2012. Potrivit Comisiei, datoria statului ar urca de la 300 de miliarde de euro în 2009 la 375 de miliarde de euro în 2013.

Grecia a evitat intrarea în incapacitate de plată anul trecut, după ce a încheiat un acord cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional pentru un ajutor financiar în valoare de 110 miliarde de euro. În schimbul împrumutului, Grecia s-a angajat să reducă deficitul bugetar sub 3% din PIB până în 2014, de la nivelul record de 15,6% în 2009.

Pe de altă parte, Grecia "dezminte categoric" orice intenţie de ieşire din zona euro, o ipoteză evocată vineri pe site-ul de internet al revistei germane Der Spiegel, a declarat o sursă din cadrul serviciilor premierului grec Giorgios Papandreou, relatează AFP.

"Articolele de acest tip sabotează eforturile Greciei şi nu servesc decât speculatorilor, motiv pentru care le dezminţim categoric", a declarat această sursă.

Informaţia a fost dată publicităţii de Spiegel Online şi ulterior preluată de agenţiile de presă, conform cărora Grecia a evocat în ultimele zile posibilitatea de a ieşi din zona euro, situaţie în care ar fi urmat să aibă loc vineri seară o reuniune de criză la Luxemburg în cadrul Eurogrupului.

Aceste informaţii au accelerat deprecierea euro în raport cu dolarul pe pieţele de schimb valutar, notează France Presse.

Ministerul francez de Finanţe a apreciat vineri seară că ipoteza unei ieşiri a Greciei din zona euro este "total fantezistă'".

Şeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, citat de purtătorul său de cuvânt, a dezminţit organizarea unei reuniuni extraordinare a miniştrilor de finanţe din ţările Eurogrupului consacrată problemelor din Grecia, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel