EXCLUSIV  Controverse legate de studiile clinice în România, SPULBERATE

În timp ce Germania, Austria sau Ungaria profită de sistemul studiilor clinice, pentru a-și dezvolta cercetarea medicală și a ajuta pacienții, în România acest subiect a fost inflamat emoțional, după lansarea unor speculații în presă.

Studiile clinice sunt niște investigații efectuate la nivel populațional pentru a verifica siguranța și eficiența unor medicamente. Puțini însă cunosc beneficiile pe care le aduc aceste studii. Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociația Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a explicat la interviurile DC News ce presupune studiul clinic al unui medicament.

"Avem de-a face cu o mulțime de mituri care bat realitatea. Tot ce ține de studiile clinice este foarte bine reglementat. Există o directivă europeană care este transpusă în legislația românească. Cadrul în care se desfășoară studiile clinice este foarte riguros. Dar ca peste tot pot exista derapaje, încălcări flagrante ale legislației. Ceea ce este important este să avem mecanismele puse la punct pentru identificarea unor astfel de cazuri accidentale", a zis Dan Zaharescu. 

Tipuri de studii clinice

"Un studiu clinic este un studiu premergător introducerii unui nou medicament pe piață. De asemenea, poate fi și un studiu pentru confirmarea profilului de siguranță al medicamentului în timp. Așadar pot fi studii care se fac înainte de înregistrarea unui medicament și mai pot fi studiile pentru confirmarea faptului că un medicament este sigur pentru un număr foarte mare de pacienți", a precizat directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Beneficiile studiilor clinice

"România este pe ultimul loc în ceea ce privește numărul de cetățeni implicați în studii clinice. Suntem departe de a profita de potențialul enorm pe care îl avem în România. Beneficiile sunt evidente. În primul rând, pacienții care nu se pot vindeca, în acest moment, cu medicamentele existente, pot să aibă o șansă datorată noilor medicamente care se testează și care pot să îi ajute să se vindece. Pe de altă parte, avem investiții directe în salarizarea medicilor și sprijinirea economică a întregii activități de cercetare, care oricum este deficitară.

Pacienții implicați în studiile clinice beneficiază gratuit de toate investigațiile medicale necesare care, pentru anumite boli, sunt foarte costisitoare. Producătorii de medicamente plătesc sume considerabile spitalelor și statului prin taxele aferente cercetărilor. Nu în ultimul rând, vorbim despre transferul de cunoștințe în domeniul medical dinspre producători către medici. Acest lucru ajută foarte mult într-o perioadă în care doctorii pleacă în străinătate pentru a-și practica profesia. Prin aceste studii clinice ei sunt încurajați să rămână în România", a mai spus Dan Zaharescu la interviurile DC News

Răspunsul complet îl puteți găsi după minutul 25:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel