Un tratat internaţional care permite statelor şi organizaţiilor să pună în aplicare acorduri mediate care decurg din litigii comerciale a fost semnat miercuri la Singapore, relatează dpa.
Convenţia de la Singapore privind Medierea a fost semnată de 46 de ţări - între care China, SUA, Coreea de Sud şi India - la şase luni după ce tratatul a fost prezentat pentru prima dată de ONU în decembrie 2018.
Tratatul permite părţilor implicate în litigii comerciale internaţionale să efectueze soluţionări mediate în propriile instanţe - o modalitate care nu era disponibilă anterior în litigiile transfrontaliere.
Înainte de Convenţia de la Singapore, părţile trebuiau să se bazeze pe proceduri de contencios costisitoare sau arbitraj, după cum prevede Convenţia pentru recunoaşterea şi executarea sentinţelor arbitrale străine, adoptată la New York, la 10 iunie 1958.
Secretarul general adjunct al ONU pentru Afaceri Juridice Stephen Mathias a salutat tratatul ca o convenţie marcantă, arătând modul în care ONU foloseşte medierea pentru soluţionarea pe cale paşnică a litigiilor.
Tratatul survine în contextul în care China şi SUA se află într-un război comercial în care ambele părţi îşi impun reciproc taxe vamale.
Multilateralismul se află sub presiune, dar soluţia este îmbunătăţirea sa, nu abandonarea, a menţionat premierul din Singapore, Lee Hsien Loong.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu