Rezultatul alegerii președintelui PDL scindează partidul în două tabere: una care îl susține pe Vasile Blaga, cealaltă, pe Elena Udrea, și, simultan, potrivit comentariilor din presă, și pe președintele Traian Băsescu.
Convenția Națională Extraordinară a PDL a trecut, însă conflictul izbucnit, sâmbătă seară, după anunțul că Vasile Blaga a câștigat președinția partidului, pare departe de a fi finalizat.
Comisia de organizare a anunțat că numărătoarea voturilor a fost corectă, iar președintele PDL a fost ales corect, în schimb, aripa din partid, care o susțin pe Elena Udrea, amenință cu contestații, până când "vor fi mulţumiţi de răspunsurile. Practic, aripa Udrea ar dori să se voteze până când aceasta ar ieși învingătoare.
Macovei nu se implică în războiul Udrea-Blaga
Rămasă în expectativă, după numărul infim de voturi primite pentru moțiunea sa la șefia PDL, europarlamentarul Monica Macovei consideră că votul dat de delegaţii la Convenţia Naţională Extraordinară a partidului a arătat o fisură care nu poate fi rezolvată prin contestaţii. Mai mult, Macovei a susținut, pentru Mediafax, că nu are un proiect comun nici cu Vasile Blaga, nici cu Elena Udrea, dar că își va urma "urma principiile cu aceeaşi dedicaţie şi va face opoziţie la baioneta contra USL.
Oamenii lui Băsescu, în tabăra lui Blaga
Un pion important în lupta internă din PDL, care însă nu s-a hazardat în declarații, a fost și europarlamentarul Theodor Stolojan, un cunoscut apropiat al președintelui Traian Băsescu. Totuși, Stolojan a ales tabăra lui Vasile Blaga. După evenimentele de ieri, europarlamentarul, în lumina ultimelor evenimente din PDL, a afirmat duminică: "Din păcate, a fost dezinformat în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Convenţia Naţională, cu numărarea voturilor şi cu ceva ce bănuiesc că reclamă doamna Elena Udrea".
Stolojan susține că există posibilitatea ca Băsescu să se răzgândească asupra despărţirii sale de partid, după ce se va convinge că votul de la Convenție a fost unul corect. "Am răbdare să clarificăm problemele şi în faţa unor rezultate corecte, preşedintele îşi poate menţine în continuare ce a declarat sau îşi dă seama că nu a avut informaţii corecte (...) Categoric ne dorim să cooperăm mai departe cu preşedintele României", a conchis Theodor Stolojan, cu toate că la Convenție a făcut o aluzie la unele acuze din partea unor membri PDL.
"Unii dintre noi au insinuat că aş fi făcut un târg cu domnul Blaga pentru nu ştiu ce aranjamente în viitor. Nu e cazul, nu am făcut nici atunci când l-am susţinut pe domnul preşedinte al nostru (Băsescu n.r.), la vremea respectivă. Şi nu fac asemenea târguri", a declarat Stolojan, sâmbătă, la Convenție.
O prezență în tabăra lui Blaga a fost și Raluca Turcan, al cărei soț, Valeriu Turcan, a fost consilierul lui Traian Băsescu timp de cinci ani.
Nici președintele organizației PDL Bucureşti, Adriean Videanu, nu acceptă să plece din PDL, după ce Vasile Blaga a fost ales președinte al partidului. Videanu a adoptat, duminică, o poziție reconciliantă între cele două tabere din partid, apreciind, la România TV, că toți membrii democrat-liberali ar trebui să aştepte clarificarea chestiunii în interiorul partidului.
Videanu este convins că PDL are foruri interne care pot soluţiona conflictul și spune că nu va pleca din PDL. "Fac apel la colegii mei ca toate aceste aspecte să se lămurească în interiorul partidului. Nu pe bloguri, nu pe Facebook".
Doi susținători ai moțiunii Elenei Udrea, liderul organizației PDL Bistrița-Năsăud, Ioan Oltean, și fosta președintă a Camerei Deputaților, Roberta Anastase, au fost prezenți, duminică, la sediul PDL din Modrogan, "pentru a discuta viitorul partidului", fapt recunoscut de Vasile Blaga, la Realitatea TV.
Organizațiile din teritoriu, pentru Elena Udrea
În schimb, pentru cauza taberei susținătoare a Elenei Udrea, din care fac parte alți grei ai partidului, precum Emil Boc, mezina președintelui, europarlamentarul Elena Băsescu, Ionuț Popescu, Cristian Petrescu, Gheorghe Ștefan, George Scripcaru, Gheorghe Falcă, încep să apară reacții din teritoriu.
Potrivit evz.ro, mai mulți primari PDL din județul Constanța vor să renunţe la funcţiile politice pe care le deţin în fruntea organizaţiei judeţene a partidului în semn de protest faţă de modul în care s-au desfăşurat lucrările Convenţiei Naţionale a PDL.
Cei cinci primari PDL, printre care cel al comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, și cel al comunei Castelu, Nicolae Anghel, mai mulţi viceprimari şi consilieri locali, se vor aduna mâine la sediul partidului din Constanţa, pentru “a veni cu probe despre schimbarea listei de delegaţi şi cu dezvăluiri din culisele Convenţiei", deși ei susțin că nu vor să plece din PDL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu