Canadienii introduc starea de urgenţă în regiunea Ontario, din cauza "convoiului libertăţii".
În provincia canadiană Ontario a fost instituită vineri starea de urgenţă, în contextul protestelor şoferilor de camion împotriva măsurilor de combatere a epidemiei de coronavirus, informează Reuters.
Premierul provinciei, Doug Ford, a declarat presei că va reuni cabinetul pentru "a face uz de autorităţile legale în scopul punerii urgente în aplicare a unor ordine care vor face perfect clar că este ilegală şi sancţionabilă împiedicarea circulaţiei bunurilor, persoanelor şi serviciilor prin infrastructura vitală".
Camionagiii canadieni au declanşat protestele sub forma unui "convoi al libertăţii" care în 29 ianuarie a ocupat capitala Ottawa. Ei cer guvernului să renunţe la obligativitatea vaccinării sau a carantinei la trecerea frontierei din SUA, unde au fost instituite reguli similare.
Modelul convoaielor ca formă de protest au fost între timp copiat între timp în alte ţări, printre care Franţa, Australia şi Noua Zeelandă, scrie Agerpres.
Statele Unite cer Canadei să folosească 'puterile federale' pentru a ridica blocajele ridicate la frontiera dintre cele două ţări de convoaiele de camioane care protestează împotriva măsurilor sanitare, au făcut cunoscut joi responsabili de la Casa Albă, notează AFP.
Administraţia SUA a oferit 'sprijin deplin şi complet' Ministrului canadian al securităţii Interne, au precizat aceştia. Casa Albă a făcut cunoscut că mai mulţi miniştri şi înalţi consilieri americani (Securitate Internă, Transporturi) sunt în contact regulat cu omologii lor canadieni şi a asigurat că administraţia Biden este 'mobilizată non-stop pentru a pune capăt rapid' unei crize care loveşte industria americană. Preşedintele Joe Biden este informat în mod regulat, potrivit aceleiaşi surse.
Pe de altă parte, Casa Albă a informat că a fost avertizată despre organizarea unui 'convoi al libertăţii' la Washington, la începutul lunii martie, şi a adăugat că 'va lua toate măsurile necesare pentru a se asigura că acest convoi nu va perturba comerţul sau transporturile şi nu va afecta munca guvernului federal, a forţelor de ordine şi de salvare'.
'În prezent, nu avem informaţii potrivit cărora indivizii mobilizaţi ar fi implicaţi în vreo activitate care nu ţine' de libertatea de exprimare, aşa cum este protejată de Constituţie, a subliniat, totuşi, Casa Albă.
Trei artere frontaliere dintre Canada şi Statele Unite sunt acum blocate de manifestanţii care contestă măsurile sanitare. Mai multe uzine ale producătorilor auto Ford, Stellantis şi Toyota din America de Nord au fost nevoite să închidă temporar sau să funcţioneze la capacitate redusă din cauza blocajelor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu