Olaf Scholz l-a îndemnat marți pe președintele rus Vladimir Putin, într-un apel telefonic, să găsească o soluție diplomatică pentru conflictul din Ucraina.
Scholz a făcut referire la o soluție bazată pe încetarea focului și retragerea completă a trupelor ruse cât mai curând posibil, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.
În covorbirea telefonică, de 90 de minute, Scholz a subliniat necesitatea asigurării siguranței centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și a făcut apel la Putin să continue să implementeze pe deplin acordul privind exportul de cereale, a adăugat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit.
„Cancelarul federal a subliniat că orice alt pas al Rusiei de anexare nu va rămâne fără răspuns și nu va fi recunoscut în nicio circumstanță”, a spus Hebestreit în declarație, adăugând că Scholz și Putin au convenit să rămână în contact, scrie Reuters.
Cancelarul german Olaf Scholz spune că armele trimise de Berlin fac diferența în estul Ucrainei.
Germania a furnizat „arme foarte eficiente care fac diferența chiar acum în actuala bătălie” în estul Ucrainei, a declarat cancelarul german Olaf Scholz în timpul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul israelian Yair Lapid, luni, la Berlin.
„Tehnica livrată de noi, tancul antiaerian Gepard, Howitzer 2000 autopropulsat, lansatorul de rachete multiplă MARS, sunt armele care contribuie la faptul că acum este posibil și în bătălia din est să se schimbe rezultatele așa cum vedem noi în acest moment”, a spus Scholz.
Germania s-a angajat să livreze Ucrainei sistemul de apărare aeriană Iris-T, iar țara a decis să comande mai multe dintre aceste sisteme, a spus el, conform CNN.
În ciuda cererilor din ce în ce mai urgente ale Kievului pentru tancuri de luptă moderne, ministrul german al apărării Christine Lambrecht continuă să refuze livrarea tancurilor Marder sau Leopard în Ucraina.
„Nici o țară nu a livrat până acum vehicule de luptă de infanterie sau tancuri de luptă construite în vest”, a explicat Lambrecht în timpul unei discuții despre strategia de securitate națională a Germaniei la Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP).
Germania a livrat sisteme de arme precum Howitzer-2000 care necesită pregătire, a spus ministrul, dar a adăugat că este o chestiune de urgență să livreze „tancuri proiectate sovietic care să poată fi folosite pentru luptă imediată în Ucraina”.
Germania nu va acționa unilateral, dar cancelarul german a subliniat sprijinul continuu pentru Ucraina „atâta timp cât este necesar”.
'Semnale dezamăgitoare vin din Germania, în timp ce Ucraina are nevoie în prezent de tancuri Leopard şi Marder pentru eliberarea poporului nostru şi a-l salva de la genocid', declară Kuleba într-un mesaj pe Twitter.
'Nu există un singur argument raţional care să justifice de ce acest armament nu poate fi livrat, ci doar temeri abstracte şi scuze. De ce îi este frică Berlinului, iar Kievul nu se teme?', se întreabă el.
Cancelarul Olaf Scholz, la fel şi ministrul său al apărării, Christine Lambrecht, - ambii membri ai Partidului Social-Democrat (SPD) - s-au exprimat luni evaziv când au fost întrebaţi despre potenţialele livrări de blindate către Ucraina.
Cu toate acestea, presiunea creşte asupra lui Scholz într-un moment în care Ucraina repurtează noi succese militare împotriva armatei ruse.
În cadrul coaliţiei de guvernământ din Germania, compusă din social-democraţi, Liberali (FDP) şi Verzi, au apărut disensiuni, ridicându-se voci pentru a cere livrarea de tancuri.
'Trebuie să evaluăm zilnic dacă îi putem sprijini mai mult pe curajoşii ucraineni. Ucraina trebuie să câştige acest război', a declarat Christian Lindner, liderul liberalilor şi ministru al finanţelor.
'Timpul ezitării s-a terminat', afirmă la rândul său co-lidera Partidului Verzilor, Ricarda Lang.
Principala forţă de opoziţie, uniunea conservatoare CDU-CSU, militează de asemenea pentru astfel de livrări.
Atitudinea ezitantă de mult timp a Germania faţă de Moscova după declanşarea războiului în urmă cu şase luni şi lipsa iniţială de sprijin militar din partea Berlinului pentru Kiev a iritat profund guvernul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, comentează AFP.
De multă vreme ataşată pacifismului, Germania a întârziat în furnizarea de arme Ucrainei, acceptând la început doar să-i livreze arme defensive. Însă, de acum, ea îşi asumă o 'responsabilitate specială' de a ajuta Ucraina în a-şi consolida sistemele de artilerie şi componenta de apărare antiaeriană, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu