Convorbirile telefonice pe fix şi mobil se ieftenesc în 2012

mobil
mobil

În 2012 va avea loc o nouă etapă la reducerea tarifelor de interconectare. Tariful de interconectare este unul din elementele cheie pe piaţa telecom, cu efect final asupra preţului pe care urmează să-l plătim pentru convorbirile telefonice. Concret, tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor, sunt plătite între operatori pentru convorbiri în afara reţelei.

De fiecare dată când Autoritatea de Reglementare în domeniu a intervenit cu modificări ale acestor tarife, s-a iscat iscat un adevărat război între operatori si/sau cu arbitrul telecom. Pe de altă parte, tăierea acestor tarife, bucuria utilizatorului final.

Iată că şi la anul vom avea parte de o micșorare a acestor tarife, ANCOM anunţând ieri că tarifele de interconectare pentru reţelele de telefonie mobilă scad, de la 1 ianuarie, cu până la 30%, la 4,05 eurocenţi/minut, iar de la 1 septembrie tariful practicat de operatori va fi de 3,07 eurocenţi/minut.

Reducerile din prima etapă sunt cuprinse între 19% şi 30%, până la niveluri simetrice pentru toţi operatorii, asta pentru că operatorii de telefonie mobilă identificaţi cu putere semnificativă pe piaţă practică în acest moment tarife diferite pentru serviciile de terminare a apelurilor. A doua etapă de reducere va fi de 24% şi se va aplica la toţi operatorii.

În privinţa tarifelor de interconectare pentru reţelele de telefonie fixă, nivelurile rămân neschimbate faţă de cele propuse în consultare şi anunţate de ANCOM în prima parte a lunii august. Astfel, tarifele de interconectare pentru reţelele de telefonie fixă care vor fi practicate de cei 52 de operatori de profil vor scădea cu 15% la 1 ianuarie, de la 0,97 eurocenţi/minut la 0,82 eurocenţi/minut, şi cu 18% la 1 iulie 2012, la 0,67 eurocenţi/minut, rezultând o reducere cu aproximativ 31% a tarifelor actuale de terminare a apelurilor în reţelele de telefonie fixă până la mijlocul anului viitor.

ANCOM urmează să notifice CE şi Organismului autorităţilor europene de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice setul de măsuri propuse, eventuale observaţii putând fi trimise în termen de o lună de la data notificării.

Surse din piaţa telecom ne-au precizat că ar fi fos mai potrivit ca aceste reduceri să se aplice din luna aprilie 2012, pentru a mai reduce din impactul financiar asupra rezultatelor operatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel