Transnistria se confruntă cu o criză energetică.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, au discutat miercuri despre utilizarea cărbunelui ucrainean pentru a atenua criza energetică care a supus regiunea separatistă transnistreană din Moldova la pene de curent și lipsă de încălzire.
Transnistria pro-rusă, care s-a separat de Moldova în ultimele zile ale regimului sovietic, s-a bazat mult timp pe livrările de gaz rusesc. Dar fluxurile către regiune prin Ucraina au fost oprite la 1 ianuarie, după ce Ucraina a refuzat să reînnoiască un acord privind permiterea tranzitului de gaze pe teritoriul său.
„Suntem pregătiți să ajutăm Moldova, inclusiv cu livrări de cărbune”, a declarat Zelenski în discursul său video nocturn, după ce a discutat criza cu președinta Sandu prin telefon.
El a declarat despre criză că a pornit de la „încercarea Rusiei de a manipula resursele energetice” în detrimentul Guvernului pro-european al Moldovei. El a adăugat că este „crucial să se mențină stabilitatea și să se ofere tuturor oamenilor din Moldova condiții pentru a trăi în pace”.
Sandu, într-o declarație publicată pe site-ul prezidențial, a declarat că cei doi lideri „au convenit să identifice soluții comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare... inclusiv prin utilizarea surselor alternative de energie, cum ar fi cărbunele”.
Cărbunele ucrainean ar putea fi utilizat pentru a menține în funcțiune o centrală termică care furnizează energie electrică regiunii separatiste și care acoperă, de asemenea, cea mai mare parte a necesarului de energie în zonele controlate de Guvern din Moldova.
Oficialii au făcut deja ajustările necesare pentru a permite centralei să funcționeze pe bază de cărbune.
Ucraina și Moldova sunt angajate în negocieri pentru a obține aderarea la Uniunea Europeană, promovată de ambii lideri drept piatra de temelie a politicilor lor externe.
Sandu a denunțat invazia rusă din Ucraina și a acuzat Moscova că încearcă să îi destituie Guvernul.
Transnistria este dependentă de sprijinul financiar al Moscovei și trăiește alături de Moldova de mai bine de 30 de ani, fără a beneficia de nicio recunoaștere internațională.
Cei 450000 de locuitori sunt supuși unor pene de curent de patru ore, de două ori pe zi. Președintele autointitulat al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, acuză Moldova că nu a reușit să abordeze criza și respinge declarațiile autorităților centrale potrivit cărora acestea au oferit ajutor pentru a atenua efectele întreruperii furnizării de gaze, conform agenției de presă Reuters.
Mai mult de 51000 de gospodării au rămas fără gaz şi 1500 de apartamente nu au încălzire în regiunea separatistă, conform Agerpres.
Anunțul a fost făcut de regimul de la Tiraspol, în timp ce Republica Moldova şi Rusia se acuză reciproc de escaladarea crizei energetice în urma încetării transportului de gaz rusesc prin Ucraina.
Citește în continuare aici: Situația escaladează în Republica Moldova. Mii de gospodării, fără gaz sau căldură în Transnistria
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci