Agenţia Spaţială a Rusiei, Roscosmos, a publicat coordonatele geografice ale Casei Albe, dar şi ale Pentagonului şi altor instituţii importante din lume.
Agenţia spaţială a Rusiei a publicat marţi coordonatele cartierelor generale ale sistemelor occidentale de apărare, inclusiv ale Pentagonului din SUA şi ale locului unde se desfăşoară summitul NATO, comunicând totodată că operatorii de sateliţi occidentali lucrează pentru inamicul Rusiei - Ucraina.
Dmitri Rogozin, şeful Roscosmos, a declarat pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti că "întregul conglomerat de grupări orbitale private şi de stat lucrează acum exclusiv pentru inamicul nostru".
Statele membre ale alianţei NATO conduse de SUA nu fac un secret din faptul că trimit arme pentru a ajuta Ucraina să reziste invaziei ruseşti. Compania americană de imagini prin satelit Maxar, ai cărei clienţi includ Departamentul de Apărare al SUA, a publicat de mai multe ori imagini prelevate din Ucraina şi Rusia înainte de începerea invaziei, în februarie. Acestea au inclus imagini cu acumularea de forţe militare ruseşti în apropierea Ucrainei, într-un moment în care administraţia de la Moscova nega orice intenţie de a declanşa o invazie.
"Astăzi, la Madrid se deschide summitul NATO, la care ţările occidentale vor declara Rusia drept cel mai mare duşman al lor", a scris Dmitri Rogozin pe canalul său de socializare Telegram.
"Roscosmos publică fotografii prin satelit ale locului summit-ului şi chiar ale centrelor de decizie care îi sprijină pe naţionaliştii ucraineni" conform acestuia.
Postarea a inclus imagini ruseşti din satelit ale locului summitului de la Madrid, Pentagonului, Casei Albe din Washington, clădirilor guvernului britanic din centrul Londrei, clădirii Cancelariei Germane şi ale parlamentului din Berlin, sediului NATO la Bruxelles şi reşedinţei preşedintelui francez, precum şi ale altor clădiri guvernamentale din Paris.
"În acelaşi timp, dăm şi coordonatele locaţiilor", a adăugat Rogozin. "Doar în caz de nevoie" a continuat el.
Coordonatele, exprimate în grade de latitudine şi longitudine, sunt disponibile fără restricţii, scrie RADOR.
Administraţia Vladimir Putin a avertizat, luni, că, în cazul în care NATO va continua să ofere Ucrainei armament, armata rusă va avansa şi mai mult în estul Ucrainei.
"Cu cât Occidentul oferă Ucrainei sisteme de artilerie cu rază mai lungă de acţiune, cu atât vom împinge mai mult linia frontului de unde neonaziştii pot ameninţa Federaţia Rusă", a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de BBC News.
Rusia susţine că unul dintre obiectivele intervenţiei militare în Ucraina este înlăturarea regimului "neonazist", dar acuzaţiile sunt respinse de Administraţia Volodimir Zelenski şi de aliaţii occidentali.
Statele Unite şi Marea Britanie vor să furnizeze Ucrainei sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 80 de kilometri, deşi preşedintele Zelenski cere rachete cu raze de acţiune de sute de kilometri.
Washingtonul nu vrea să ofere armatei ucrainene sisteme de artilerie cu raze de acţiune de până la 300 de kilometri, pentru a evita atacarea poziţiilor de pe teritoriul Rusiei şi amplificarea conflictului, notează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci