Comisia UE a semnat acorduri cu Kazahstanul și Namibia pentru a acapara resurse precum pământuri rare, litiu, uraniu, dar și hidrogen.
Pentru Uniunea Europeană, COP 27 s-a dovedit a fi o afacere bună, cel puțin în ceea ce privește cursa pentru a acapara materiile prime critice de care are mare nevoie pentru a promova tranziția ecologică și electrificarea transporturilor: Comisia UE a semnat de fapt două memorandumuri de înțelegere cu Namibia și Kazahstanul pentru exploatarea subsolurilor bogate ale acestor țări. Până acum, Bruxelles-ul a încheiat astfel de acorduri doar cu Canada și Ucraina, potrivit Europa Today.
Namibia Critical Metals are sediul în Canada și este o companie care operează în țara africană de ani de zile și a obținut recent o licență de 25 de ani pentru a realiza proiectul Lofdal, în regiunea de sud a Kunene: aici au fost găsite rezerve semnificative de pământuri rare grele, în special disproziu și terbiu.
Acestea sunt materii prime necesare pentru magneții permanenți din bateriile de mașini electrice și turbine eoliene, precum și pentru tehnologiile medicale și de apărare. În prezent, astfel de materiale sunt aproape un monopol chinez, deoarece Beijingul produce aproximativ 95% din magneți permanenți de înaltă rezistență din pământuri rare.
Japonia a vizat deja metalele critice din Namibia, dobândind o participație prin intermediul corporației naționale de petrol, gaze și metale din Japonia. Dar resursele țării nu se opresc aici: există uraniu, esențial pentru producerea energiei nucleare, dintre care Namibia este a doua cea mai mare rezervă din lume. Dar există și zăcăminte promițătoare de cobalt, cupru, aur, litiu, niobiu.
Acordul dintre președintele Comisiei, Ursula von der Leyen și președintele Namibiei, Hage Geingob, prevede investiții pentru cercetarea și exploatarea resurselor minerale. Primul împrumut ar trebui să vină de la Banca Europeană de Investiții (BEI), aproximativ 500 de milioane de euro pentru ”proiecte pe termen lung”.
Acordul cu Kazakhstan, s-a concentrat tot pe materii prime și hidrogen. Kazahstanul este cel mai mare producător și exportator de uraniu din lume. La ora actuală, în Kazahstan există deja 7 mine mari de litiu, o altă materie primă fundamentală pentru bateriile de mașini electrice, iar două mine noi ar trebui să se deschidă în curând. Pe lângă producția deja avansată de cromit, plumb, cupru și zinc, țara eurasiatică are rezerve promițătoare de nichel și titan. Fără a uita gazul natural, pentru a fi transformat în hidrogen.
În prezent, China este principala destinație pentru exporturile kazahe, în special de materii prime. Pe locul doi se află Italia, a cărei relație comercială se referă aproape exclusiv la petrol, urmată de Rusia.
Cu memorandumul de înțelegere, UE încearcă acum să concureze cu Beijing și Moscova în cursa pentru rezervele minerale încă neexploatate ale țării. În acest scop, Bruxelles-ul și Astana s-au angajat să ”elaboreze o foaie de parcurs pentru perioada 2023-2024, cu acțiuni comune concrete convenite în termen de șase luni de la semnarea parteneriatului”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News