Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a declarat că țările bogate non europene precum China și SUA ar trebui să fie supure unor presiuni mai mari pentru a le determina să contribuie mai mult la ajutorul ţărilor sărace pentru ca acestea să poată face față schimbărilor climatice.
În cadrul Conferinţe a Părţilor Convenţiei Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) care are loc în Egipt, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat că este necesar "să se pună presiune" pe "ţările bogate non-europene", în special pe SUA şi China, pentru ca acestea să-şi plătească "partea" pentru a ajuta ţările sărace să facă faţă schimbărilor climatice, scrie Agerpres.
"Trebuie ca SUA şi China să fie cu adevărat prezente", pentru că europenii sunt "singurii care plătesc", a spus Macron în timpul unei discuţii la Sharm el-Sheih cu tineri africani şi francezi angajaţi în protejarea mediului.
Franţa şi Europa sunt, potrivit lui Macron, pe o traiectorie bună în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Însă este necesar ca marile ţări emergente "să renunţe foarte repede la (consumul de) cărbune", a pledat el.
Mai mult, pe măsură ce dezbaterea privind sprijinul financiar pentru ţările cele mai vulnerabile ia amploare la COP27, "europenii plătesc", dar "noi suntem singurii care plătim". Prin urmare, "trebuie pusă presiune pe ţările bogate non-europene, să li se spună 'trebuie să vă plătiţi partea'", a adăugat şeful statului francez.
Citește și:
'Preşedintele Klaus Iohannis sprijină efortul global de combatere a cauzelor şi a efectelor schimbărilor climatice, perspectivă care va fi subliniată şi în dezbaterile prilejuite de acest eveniment care se desfăşoară la cel mai înalt nivel, în prezenţa a peste 100 de şefi de stat şi de guvern', potrivit unui comunicat transmis vineri.
La COP27 sunt aşteptaţi numeroşi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale, ai societăţii civile, mediului academic şi de afaceri. În cadrul summitului, preşedintele Iohannis va susţine Declaraţia naţională şi va participa la întâlniri multilaterale şi bilaterale care vizează promovarea cercetării şi inovării pentru a susţine acţiunile climatice, securitatea alimentară, comunităţile vulnerabile, adaptarea la schimbările climatice şi răspunsul eficient la situaţii de urgenţă generate de acestea.
De asemenea, şeful statului va coprezida alături de prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, un eveniment la nivel înalt pe tema promovării educaţiei privind schimbările climatice, la care vor participa şefi de stat şi de guvern din Uniunea Europeană şi state partenere, precum şi reprezentanţi ai instituţiilor europene şi ai organizaţiilor internaţionale.
Această dezbatere, organizată la iniţiativa preşedintelui României, se fundamentează în bună măsură pe demersurile realizate la nivelul Administraţiei Prezidenţiale, care s-au materializat cu lansarea, în luna iunie a acestui an, a Raportului 'Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile'.
Pe agenda COP27 de la Sharm El-Sheikh se regăsesc teme precum adaptarea la schimbările climatice, mecanismul internaţional pentru pierderi şi daune asociate schimbărilor climatice, finanţarea acţiunii climatice şi dezvoltarea şi transferul tehnologiilor, dar şi promovarea egalităţii de gen inclusiv în contextul schimbărilor climatice.
Conform Administraţiei Prezidenţiale, plecând de la rezultatele COP26 din 2021, care s-a concretizat cu Pactul Climatic de la Glasgow, convenţie care a reafirmat obiectivul Acordului de la Paris, din 2015, privind limitarea creşterii temperaturii medii globale, viziunea Preşedinţiei egiptene a COP27 este de a trece de la negocieri şi planificare la implementare.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News