COP29: 300 de miliarde de dolari pentru a ajuta ţările mai sărace să facă față impactului schimbărilor climatice

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Țările participante la summitul COP29 de la Baku au adoptat duminică un obiectiv financiar global de 300 miliarde de dolari anual pentru a ajuta națiunile mai sărace să facă față impactului schimbărilor climatice, un acord criticat de beneficiarii săi ca fiind insuficient, relatează Reuters.

Acordul, încheiat după prelungirea negocierilor la conferința de două săptămâni din capitala Azerbaidjanului, urmărește să impulsioneze eforturile internaționale de limitare a încălzirii globale într-un an care se preconizează a fi cel mai cald din istorie.

Deși unii delegați au aplaudat în picioare acordul în sala plenară a COP29, alții au criticat națiunile bogate pentru lipsa unui angajament mai ferm și gazda azeră pentru graba cu care a fost aprobat planul controversat.

„Regret să spun că acest document nu este altceva decât o iluzie optică”, a declarat Chandni Raina, reprezentanta delegației Indiei, în sesiunea de închidere a summitului, la doar câteva minute după adoptarea acordului. „În opinia noastră, acesta nu răspunde dimensiunii uriașe a provocării cu care ne confruntăm. Prin urmare, ne opunem adoptării acestui document.”

Simon Stiell, șeful ONU pentru climă, a recunoscut dificultatea negocierilor, dar a lăudat rezultatul, descriindu-l ca pe o poliță de asigurare pentru umanitate împotriva încălzirii globale.

„A fost o călătorie dificilă, dar am livrat un acord,” a spus Stiell. „Acest acord va menține creșterea boom-ului energiei curate și va proteja miliarde de vieți. Dar, ca orice poliță de asigurare, funcționează doar dacă primele sunt plătite integral și la timp.”

Acordul prevede alocarea a 300 de miliarde de dolari anual până în 2035, consolidând angajamentul anterior al țărilor bogate de a oferi 100 de miliarde de dolari anual până în 2020. Acest obiectiv anterior a fost atins cu întârziere, în 2022, și va expira în 2025.

Documentul trasează, de asemenea, direcțiile pentru summitul climatic de anul viitor, care va avea loc în pădurea amazoniană din Brazilia, unde țările vor stabili planurile pentru următorul deceniu de acțiuni climatice.

Summitul a abordat direct dezbaterea asupra responsabilității financiare a țărilor industrializate – ale căror emisii istorice de gaze cu efect de seră sunt principala cauză a schimbărilor climatice – de a compensa daunele suferite de alte state.

De asemenea, conferința a evidențiat diviziunile dintre guvernele bogate, constrânse de bugete interne strânse, și națiunile în curs de dezvoltare, afectate de costurile devastatoare ale furtunilor, inundațiilor și secetelor.

Negocierile ar fi trebuit să se încheie vineri, dar au fost prelungite deoarece reprezentanții a aproape 200 de țări au întâmpinat dificultăți în a ajunge la un consens. Discuțiile au fost întrerupte sâmbătă, când unele țări în curs de dezvoltare și națiuni insulare au părăsit sala, frustrate.

„Plecăm cu o mică parte din finanțarea de care țările vulnerabile climatic au urgent nevoie. Nu este suficient, dar este un început”, a declarat Tina Stege, emisarul pentru climă al Insulelor Marshall.

Țările încearcă să obțină finanțarea necesară pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris, de a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale – un prag dincolo de care impactul climatic ar putea deveni catastrofal.

În prezent, lumea se îndreaptă către o încălzire de până la 3,1°C până la sfârșitul acestui secol, conform Raportului ONU privind diferențele de emisii din 2024, în condițiile în care emisiile globale de gaze cu efect de seră și utilizarea combustibililor fosili continuă să crească.

Acordul de duminică nu a stabilit pași detaliați pentru implementarea angajamentului summitului ONU de anul trecut, privind renunțarea la combustibilii fosili și triplarea capacității de energie regenerabilă în acest deceniu. Unii negociatori au declarat că Arabia Saudită ar fi încercat să blocheze un astfel de plan în timpul discuțiilor.

„Este cu siguranță o provocare să obții mai multă ambiție atunci când negociezi cu saudiții”, a spus John Podesta, consilier pe probleme climatice al SUA.

Un oficial saudit nu a oferit imediat comentarii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel