La turneul care reuneşte echipele de fotbal din America de Sud, Copa America, Uruguayul este echipa cu cele mai multe trofee, 15.
Argentina este a doua echipă din această ierarhie, cu 14, urmată de Brazilia la distanţă, cu doar 8 cupe.
Chile a câştigat ultimele două ediţii, acestea fiind şi singurele din palmaresul său.
Copa America 2019 se va desfăşura în Brazilia, în perioada 14 iunie - 7 iulie, cu participare a 12 echipe, împărţite în trei grupe. Meciurile vor avea loc în cinci oraşe şi pe şase stadioane: Rio de Janeiro (Maracana), Sao Paulo (Morumbi, Arena Corinthians), Belo Horizonte (Mineirao), Porto Alegre (Arena do Gremio) şi Salvador (Itaipava Arena Fonte Nova).
Grupa A: Brazilia, Bolivia, Venezuela, Peru
BRAZILIA
Copa America: 8 trofee, ultimul în 2007; alte 11 finale
Selecţioner: Tite
Vedeta: Philippe Coutinho
Perspectivă: Brazilia este mare favorită, chiar şi fără Neymar, cu 9 victorii în ultimele sale 10 partide, având o echipă care abundă în talent şi experienţă, care va juca în faţa fierbinţilor suporteri brazilieni, notează Reuters.
BOLIVIA
Copa America: un trofeu, în 1963, finalistă în 1997
Selecţioner: Eduardo Villegas
Vedeta: Marcelo Moreno
Perspectivă: Bolivia rareori a ieşit din grupe şi nu e de aşteptat să treacă de această fază nici la actuala ediţie, dar va fi un adversar dificil, de luptă.
VENEZUELA
Copa America: cea mai bună performanţă, semifinale în 2011
Selecţioner: Rafael Dudamel
Vedeta: Salomon Rondon
Perspectivă: Cu rezultate încurajatoare şi o figură talismanică în Rondon, Venezuela ţinteşte cel puţin sferturile de finală.
PERU
Copa America: a câştigat de două ori trofeul, în 1939 şi 1975
Selecţioner: Ricardo Gareca
Vedeta: Paolo Guerrero
Perspectivă: Peru este o echipă imprevizibilă,iar selecţionerul argentinian Gareca a declarat recent că poate învinge pe oricine şi poate pierde cu oricine. Obiectivul ar trebui să fie trecerea de sferturile de finală.
Grupa B: Argentina, Paraguay, Columbia, Qatar
ARGENTINA
Copa America: 14 trofee, ultimul în 1993; a jucat alte 14 finale, între care şi la ultimele două ediţii
Selecţioner: Lionel Scaloni
Vedeta: Lionel Messi
Perspectivă: Are o echipă mai slabă ca în anii trecuţi, dar aşteptările mai mici ar putea să o ajute. Revenirea lui Aguero îi oferă un partener de clasă lui Messi în atac, remarcă Reuters.
PARAGUAY
Copa America: campioană în 1953 şi 1979; de şase ori finalistă
Selecţioner: Eduardo Berizzo
Vedeta: Miguel Almiron
Perspectivă: Echipa este încă în căutarea stilului şi ritmului după ce a fost preluată de argentinianul Berizzo în februarie, după demisia surpriză a lui Juan Carlos Osorio. Calificarea în sferturi ar fi o mare realizare, având în vedere circumstanţele şi calitatea grupei.
COLUMBIA
Copa America: campioană în 2001, finalistă în 1975
Selecţioner: Carlos Queiroz
Vedeta: James Rodriguez
Perspectivă: Columbia a dezamăgit la ultimele ediţii, după ce s-a încălzit cu victorii în meciurile de pregătire cu Panama şi Peru, pare determinată să aibă o comportare mai bună anul acesta, mai ales că se află sub comanda experimentatului tehnician portughez Queiroz.
QATAR
Copa America: prima participare (invitată)
Selecţioner: Felix Sanchez
Vedeta: Almoez Ali
Perspectivă: Qatarul a reuşit un progres extraordinar sub conducerea fostului antrenor al tineretului Barcelonei Sanchez şi după ce a câştigat titlul la Cupa Asiei va încerca să demonstreze că nu va fi o echipă de pluton la Cupa Mondială din 2022, pe care o va găzdui.
Grupa C: Chile, Uruguay, Japonia, Ecuador
CHILE
Copa America: a cucerit de două ori trofeul, în 2015 şi 2016, jucând alte patru finale
Selecţioner: Reinaldo Rueda
Vedeta: Arturo Vidal
Perspectivă: După două trofee cucerite la rând, euforia chiliană s-a transformat în coşmar când echipa a ratat calificarea la Cupa Mondială din 2018. Columbianul Rueda încearcă să reconstruiască echipa, dar a obţinut doar 5 victorii în 13 partide, notează Reuters.
URUGUAY
Copa America: are cele mai multe trofee, 15, ultimul cucerit în 2011
Selecţioner: Oscar Tabarez
Vedeta: Luis Suarez
Perspectivă: Puţine echipe pot oferi acelaşi spirit de competitivitate ca Uruguayul, mai ales într-un turneu pe care îl consideră al său, iar dacă prolificii atacanţi Luis Suarez şi Edinson Cavani vor fi în plenitudinea forţelor, are o mare şansă la finală.
JAPONIA
Copa America: a doua participare, după 1999, când nu a trecut de grupe (invitată)
Selecţioner: Hajime Moriyasu
Vedeta: Shoya Nakajima
Perspectivă: Moriyasu participă cu o echipă tânără şi neexperimentată, niponii folosind turneul ca test pentru Jocurile Olimpice de anul viitor, de la Tokyo, însă trecerea de faza grupelor este un obiectiv realizabil.
ECUADOR
Copa America: cea mai bună performanţă o reprezintă atingerea semifinalelor, în 1959 şi 1993
Selecţioner: Hernan Gomez
Vedeta: Antonio Valencia
Perspectiva: Ecuadorul se află pe pantă descendentă după ce a terminat pe locul 8 din 10 în preliminariile CM 2018, fără victorii în ultimele patru meciuri. Echipa va avea probleme să treacă de faza grupelor.
Citește și: Copa America 2019 - programul competiţiei, pe zile
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu