COPAC: Bolile cardiovasculare nu aşteaptă să treacă pandemia! Mergi la medic!

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România transmite un mesaj către pacienţii cu boli cardiovasculare. 

Teama de a nu se infecta şi accesul la servicii medicale, în topul problemelor pacienţilor cu boli cardiovasculare 22,8% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare nu au fost deloc la medic anul trecut.

59% dintre aceştia nu au mers la medic de teamă de a nu se infecta şi pentru că nu au avut unde, spitalul fiind închis. Este rezultatul unei cercetări iniţiate de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, realizat online în luna februarie, la care au răspuns 320 pacienţi cu boli cardiovasculare.

96,3% dintre pacienţii cu boli cardiovasculare respondenţi se confruntă cu 3 probleme majore: teama de a nu se infecta (52,5%), lipsa accesului la servicii medicale (25,2%) şi dificultatea de a ajunge la spital (18,6%).

Dintre aspectele pe care pacienţii le enumeră ca fiind necesar să fie schimbate se numără: un acces mai bun la medic/spital - 71,79%, o mai bună cooperare cu medicul 14.10% şi mai multe medicamente compensate - 12,82%. Un alt aspect deosebit de îngrijorător reieşit din cercetare este că vârsta celor cu probleme cardiovasculare grave precum infarctul sau insuficienţa cardiacă a scăzut: 25% dintre respondenţii chestionarului online sunt persoane cu vârsta între 45-55 ani, persoane active.

Dintre respondenţi 47% au hipertensiune arterială, 8,9% fibrilaţie atrială, 8,6% insuficienţă cardiacă, 8,2% angină pectorală şi 6,6% infarct miocardic.

Radu Gănescu: "Pacienţilor le este teamă de COVID-19"



"Pacienţilor le este teamă de COVID-19 şi trăiesc un stres extrem din cauza stării de sănătate. Pentru ei trebuie găsite soluţii imediate: o boală precum infarctul nu aşteaptă să treacă pandemia.Mergeţi la medic dacă simţi durere în piept, dureri ale spatelui, stomacului, ameţeală, respiraţie îngreunată pentru mai mult de 15 minute sunaţi-vă medicul de familie!" a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

COPAC şi Fundaţia Română a Inimii îndeamnă pacienţii şi populaţia să aibă grijă de inima lor şi să meargă la medic, să solicite îngrijirile medicale de care au nevoie dacă simt o schimbare a stării de sănătate prin prezenţa unor simptome precum respiraţie îngreunată, ameţeală, durere puternică în piept pentru mai mult de 15 minute. Poate fi vorba de un infarct iar intervenţia rapidă, într-un interval scurt, este salvatoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel