Copii din centrele de plasament din România, forțați să muncească ca sclavi în Ungaria, timp de 10 ani

Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels
Fotografie creată de cottonbro, de la Pexels

Mai mulţi minori din centre de plasament din România au fost trimişi sclavi în Ungaria, încă din 2013. 

Mai mulți tineri români, inclusiv minori, a ajuns să fie exploatați ca sclavi în Ungaria. Aceștia erau forțați să muncească 12 ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Angajatorii care îi abuzau le ofereau adăposturi mizere, precum beciuri sau barăci insalubre. Șocant este faptul că practicile durează de peste 10 ani, iar în spatele acestora se află o rețea bine organizată. Persoanele implicate promiteau tinerilor salarii mari și un program de lucru redus, dar realitatea era complet diferită.

Majoritatea tinerilor atrași de rețeaua de traficanți provin din centrele de plasament, inclusiv minori. Victimele au fost exploatate din anul 2013 de un grup infracțional compus din cinci bărbați și o femeie, din județul Covasna. Cei care îi trimiteau la muncă le promiteau salarii de până la 100.000 de forinți, program de 8 ore pe zi, 5 sau 6 zile pe săptămână, mese și salariu, însă, odată ajunși în Ungaria, situația se schimba complet.

Victimele au fost aduse în Ungaria de către un cuplu, iar la ajungerea lor în țară li s-au confiscat toate actele de identitate pentru a le restricționa libertatea de mișcare. Pretextul invocat pentru a le lua documentele a fost completarea formalităților de angajare.

Ei au fost cazați într-un adăpost improvizat din lemn, fără mobilă, și într-un subsol al unei case, iar de acolo erau transportați la o fabrică de reciclare a deșeurilor, unde erau forțați să lucreze.

Munceau între 12, 18 ore și chiar 24 de ore, șapte zile pe săptămână

Conform DIICOT, asupra acestora au fost exercitate acte de violență pentru a-i determina să muncească "între 12, 18 ore și chiar 24 de ore, șapte zile pe săptămână", fiind supravegheați constant pe parcursul programului.

Românilor nu li s-au oferit condiții decente de trai sau hrană, nu beneficiau de îngrijire medicală și, după încheierea programului de lucru, erau nevoiți să efectueze diverse sarcini gospodărești. Mai mult, salariile ce trebuiau să le fie plătite erau aproape integral confiscate de către abuzatori.

Procurorii DIICOT au efectuat percheziții la trei locuințe din localitățile Ozun și Chilieni, din județul Covasna. Autoritățile ungare au desfășurat și ele acțiuni de control, iar în urma acestora au fost descoperite 49.150.000 de forinți, 5.990 de euro, aproximativ 350 de grame de bijuterii, două autoturisme, două arme de foc, documente și alte dovezi. De asemenea, în Ungaria au fost identificate încă peste 20 de victime.

Membrii grupului infracțional, precum și un complice activ în Ungaria, au fost reținuți de autoritățile maghiare, conform B1.

România are cel mai mare număr de cetățeni exploatați prin muncă forțată din UE, precum și cele mai multe femei și minori traficați pentru exploatare sexuală, potrivit "Strategiei Naționale împotriva Traficului de Persoane pentru perioada 2024-2028”, adoptată de Guvern. Pentru combaterea acestui fenomen, se propun diverse măsuri.

"La nivelul Uniunii Europene, conform ultimului raport european în domeniul traficului de persoane pentru perioada 2019-2020, România era al 4-lea stat european după Franța, Olanda și Italia, urmat de Germania ca număr de victime identificate și al 2-lea stat european, după Franța, ca număr de persoane trimise în judecată și condamnate pentru infracțiuni de trafic de persoane și minori. În același timp, țara noastră are cei mai mulți cetățeni exploatați prin muncă forțată pe teritoriul Uniunii Europene, cele mai multe femei și cei mai mulți minori traficați pentru exploatare sexuală, comparativ cu celelalte state membre", se arată în document" Vezi toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel