Mai multe percheziții au loc în Maramureș la un grup infracţional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte și doi cetățeni germani. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”.
Potrivit DIICOT, procurorii din Maramureş și polițiștii fac 8 percheziţii în oraşul Vişeu de Sus şi în comuna Leordina, județul Maramureş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.
Există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană.
„În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări. În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis , exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de menită să comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim", arată DIICOT.
Unii dintre cei abuzați au fost identificați și încredinţaţi spre instituţionalizare temporară Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.
Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureș de către DIICOT Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate, notează Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News