Poliția Română solicită sprijinul în depistarea a 12 copii care au dispărut fără urmă. Cel mai vechi caz de dispariție este din 2002. Imaginile copiilor dispăruți sunt postate pe pagina Poliției Române.
Zilnic între unu și cinci copii dispar de la domiciliu. Unii se răzvrătesc împotriva părinților considerând că sunt destul de mari încât să își poarte singuri de grijă, alții sunt răpiți, alții dispar pur și simplu de lângă părinți, într-o clipă de neatenție, iar alții când se duc la cumpărături. Numai părinte să nu fi în astfel de momente. Unii se întorc, alții nu. Poliția a destrămat câteva grupări de trafic de minori pe care i-au folosit la cerșit în Occident fiind eliberați zeci de copii, există cel puțin 12 cazuri în care minorii au dispărut fără urmă, chiar dacă poliția a depus eforturi să dea de urma acestora.
Un caz suspect este cel al unui băiat din Vaslui, Mădălin Giuliano Țibuliac care la data de 05.07.2018, în jurul orei 12.15, băiatul născut 02.02.2003, în mun. Bîrlad, jud. Vaslui, a fost luat de persoane necunoscute dintr-un autoturism în care se afla împreună cu tatăl său, pe raza orașului Vaslui.
Există și cazuri în care copiii au căzut în râuri și s-au înecat. În lipsa trupului cazul este catalogat ca dispariție până nu se probează decesul. Așa este și cazul lui Nicolae Alexandru Chirilă, care la data de 8.06.2007 a căzut cu bicicleta în râul Prut și s-a înnecat. Trupul nu i-a fost găsit.
Un alt caz este cel al Danielei Baciuna. Aceasta a dispărut la data de 14.04.2006, de pe raza orașului Reșița. "Există date că aceasta a căzut în raul Barzava, care avea un debit mare și a fost luată de curenți, până în prezent aceasta nefiind găsită. La data dispariției purta pantaloni trei sferturi de culoare roșie, maiou de culoare albă, șlapi de culoare deschisă", arată Poliția Română.
De asemenea un alt caz șocant este cel al lui Dumitru Adrian Stoica. Acesta la data de 21.02.2007 a plecat cu tatăl său la pescuit pe râul Sabar ce curge prin pădurea Sintești. Există suspiciuni că acesta s-a inecat în râu, când tatăl său a plecat de lângă el să caute un buștean.
În alte șase cazuri copiii au dispărut când se duceau să își cumpere ceva de la magazinul din apropiere. Deși au mai făcut acest lucru, în ziua fatidică au dispărut fără urmă. Copiii care au dispărut în astfel de circumstanțe sunt din Sibiu, Fetești, Mureș, Giurgiu și Târgu Neamț.
Potrivit datelor furnizate de Direcția de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, în perioada 1.05.2017 – 30.04.2018, în țara noastră au fost puși în urmărire 4.520 de minori dispăruți, din care 4.124 au fost găsiți până la finalul lunii aprilie 2018. În peste 97% din cazuri este vorba de plecări voluntare, cele mai multe dispariții fiind înregistrate în rândul adolescenților. Despre alți 396, nu se mai știe nimic. Copiii pleacă intenționat de la domiciliu sau din centrele de ocrotire a copiilor, pe o perioadă nedeterminată.
Conform informațiilor furnizate de organizația Salvați Copiii principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire sunt neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili, conflictele repetate din familie, abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale, lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate, blocajele în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile, abandonul școlar și influența/presiunea anturajului, consumul de alcool și substanțe halucinogene, situația economică a familiei.
În anul 2014, România a devenit membră al AMBER Alert Europe, platforma europeană de alertă pentru salvarea copiilor.
Vezi și: România, harta mortalității infantile. Județe unde situația e dramatică
Poliția Română, scrisoare deschisă: Plictisiți de viață. Cea mai ușoară consecință
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News