Copiii născuţi înainte de termen sau care au o greutate sub limitele normale la venirea pe lume ar putea avea un risc mai mare de a nu obţine la fel de multe puncte la testele de inteligenţă în comparaţie cu cei născuţi la termen, conform unei cercetări recente, citată de Reuters.
Oamenii de ştiinţă au analizat date prelevate din 71 de studii publicate anterior în care au fost incluşi 5.155 de copii născuţi la termen şi 7.752 de copii din categoriile cele mai vulnerabile - cei născuţi la mai puţin de 32 de săptămâni de sarcină şi cei care cântăreau mai puţin de 1.500 de grame la naştere.
Testele pentru determinarea coeficientului de inteligenţă completate între vârste de 5 şi 20 de ani au demonstrat că prematurii se aflau, în general, în urma semenilor lor născuţi la termen. În medie, rezultatele tinerilor născuţi prematur au fost mai slabe la aceste teste cu circa 13 puncte.
Rezultate cognitive slabe
Progresele făcute după anii '90 în sănătatea neonatală au crescut în mod considerabil rata de supravieţuire a prematurilor, a declarat Sabrina Twilhaar din cadrul Centrului pentru cercetare medicală de la Vrije Universiteit Amsterdam, una dintre autorii studiului. Însă, această creştere a şanselor de supravieţuire nu a fost acompaniată de îmbunătăţirea rezultatelor cognitive, a adăugat Twilhaar.
Perioada normală de sarcină este de 40 de săptămâni, iar naşterea după 37 de săptămâni este considerată la termen. Jumătate dintre prematurii incluşi în studiu s-au născut înainte de 28,5 săptămâni de gestaţie, iar jumătate dintre ei aveau o greutate de circa 1.000 de grame la naştere.
Probleme de sănătate
În primele săptămâni după naştere, prematurii prezintă de multe ori probleme respiratorii şi digestive. De asemenea, ei pot avea dificultăţi de vedere, de auz şi abilităţi cognitive reduse, dar şi probleme sociale şi comportamentale.
În cazul prematurilor, fiecare săptămână de sarcină în minus a fost asociată cu o reducere cu 1,26 de puncte a scorurilor obţinute la testele de inteligenţă, au notat oamenii de ştiinţă în studiul publicat în cel mai recent număr al jurnalulului JAMA Pediatrics, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu