Află în articol ce precizări a făcut purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre copiii celor doi agenți ruși eliberați.
Copiii a doi agenți de informații ruși, care s-au numărat printre deținuții eliberați în cadrul unui schimb istoric de prizonieri, și-au descoperit naționalitatea abia când au fost transportați cu avionul la Moscova, a declarat Kremlinul.
Părinții lor, Artem Dultsev și Anna Dultseva, s-au numărat printre cei 24 de prizonieri schimbați în cadrul unei înțelegeri complexe, cu mai multe țări, în urma căreia au fost eliberați în schimb deținuți americani importanți și disidenți ruși.
Cei doi s-au dat drept un cuplu argentinian în Slovenia, unde au fost condamnați pentru spionaj. Cei doi copii ai lor s-au întors cu ei joi din Turcia.
Foto: Agerpres
Băiatul și fata ”au aflat că sunt ruși abia când avionul a decolat din Ankara”, a declarat jurnaliștilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Președintele rus Vladimir Putin i-a întâmpinat pe pistă în spaniolă, deoarece ei nu vorbeau rusa și nici nu știau cine este Putin, potrivit lui Peskov.
„Când copiii au coborât treptele avionului - ei nu vorbesc rusa - și Putin i-a salutat în spaniolă le-a spus 'Buenas noches'. I-au întrebat ieri pe părinții lor cine era cel care îi întâmpina, ei nici măcar nu știau cine era Putin”, a spus Peskov.
După ce a coborât scările avionului, Dultseva, stăpânindu-și lacrimile, l-a îmbrățișat pe Putin, care se afla pe covorul roșu desfășurat pe pistă, ținând buchete de flori. Putin a pupat-o pe Dultseva pe obraz și pe umăr și i-a dăruit ei și fiicei sale buchete de flori.
Putin l-a îmbrățișat pentru scurt timp și pe Dultsev, apoi pe restul rușilor eliberați, înainte ca grupul să meargă împreună pe covorul roșu, departe de avion.
Schimbul masiv de joi a fost rezultatul unor ani de negocieri complicate în culise, la care au participat SUA, Rusia, Belarus și Germania, care au condus în cele din urmă Berlinul să accepte cererea cheie a Moscovei - eliberarea asasinului rus condamnat Vadim Krasikov.
Foto: Agerpres
Un total de opt persoane, inclusiv Krasikov, au fost returnate Rusiei în schimbul eliberării a 16 persoane aflate în detenție în Rusia, inclusiv fostul pușcaș marin american Paul Whelan, reporterul de la Wall Street Journal Evan Gershkovich și alți doi americani.
Dultsev și Dultseva au pledat miercuri vinovați pentru spionaj în fața unui tribunal din capitala Ljubljana și au fost condamnați la închisoare.
În timp ce trăia sub acoperire în Slovenia, Dultsev s-a dat drept un om de afaceri în domeniul IT pe nume Ludvig Gisch. După ce a pledat vinovat, el a fost condamnat la mai mult de un an și jumătate de închisoare, care, potrivit instanței, a fost echivalentul duratei săvârșite deja. El urma să fie deportat în Rusia și i s-a interzis să intre în Slovenia timp de cinci ani.
Dultseva s-a dat drept negustoare de artă și proprietară a unei galerii de artă și purta numele Maria Rosa Mayer Munos. Și ea urma să fie deportată.
Foto: Agerpres
În timpul convorbirii cu jurnaliștii, Peskov a dezvăluit, de asemenea, câteva detalii suplimentare privind negocierile de schimb de prizonieri dintre Rusia și Statele Unite, afirmând că acestea s-au desfășurat în principal prin intermediul FSB și CIA.
Atunci când a fost întrebat despre alți ruși deținuți în străinătate, Peskov a declarat că ”soarta tuturor rușilor noștri care sunt deținuți în străinătate, în Statele Unite, este un subiect de preocupare constantă pentru toate agențiile noastre relevante, care vor continua activitatea relevantă”, conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu