Copiii, încurajaţi să se implice în viaţa societăţii: Este motivaţia pentru care trăim

Copiii din Sectorul 2 al Capitalei au participat, la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, la un workshop care i-a încurajat să aibă simţ civil, spirit asociativ, şi să se implice în societate şi proiecte sociale. 

Inspectoratul Școlar al Sectorului 2, în parteneriat cu Asociația Joc Responsabil, au desfășurat, la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, din Sectorul 2, workshop-ul „Dreptul la asociere”. Întâlnirea a fost prilejuită de Ziua Internațională a Drepturilor Copilului și destinată elevilor din unitățile de învățământ din Sectorul 2 al Capitalei, din clasele a VII-a până într-a XII-a, cu scopul de a-i încuraja să aibă spirit asociativ și inițiativă pentru a dezvolta simț civic și a se implica în societate și în proiecte de utilitate socială.

Evenimentul a fost susținut, printr-o sesiune interactivă de dialog cu copiii, de către reputatul doctor Cristian Andrei, specialist în neuropsihiatria copilului și adolescentului și psihologul și psihoterapeutul Asociației Joc Responsabil, Petronela Nederi.

Cei doi au vorbit cu aproximativ 400 de elevi din unitățile de învățământ din sectorul 2 al Capitalei despre rolul lor în societate și despre dreptul la libertatea de întrunire și asociere. Un drept prevăzut în Carta drepturilor fundamentale a UE, care le permite copiilor și adulților să-și promoveze, împreună cu alții, cauzele personale, să se mobilizeze pentru schimbări pozitive în societate, să participe la activități civice și să-și apere drepturile și libertăţile fundamentale.

"Viața socială este motivația pentru care trăim. Niciun om nu există singur. Copiii din generația de acum sunt extrem de dotați și capabili să facă ceva util pentru viața lor și pentru societate, iar prin intermediul acestui eveniment mi-am dorit foarte mult de la ei să fie conștienți de cât de multe lucruri interesante pot face împreună. Îndemnul meu pentru copii și adolescenți este să se adune, să vorbească, să pună la cale planuri și idei și să se lupte pentru acestea. Dacă fiecare dintre ei crede în ceva, are o viziune și se mai întâlnește cu încă două, trei persoane care au la rândul lor idei, merită să fie puse în practică. Grupurile nu trebuie să se constituie doar pentru lucruri negative, pentru a face bășcălie,a distruge, a fura, ci pentru a construi ceva pentru ei, cei dragi lor și pentru societate” , spune Dr. Cristian Andrei, neuropsihiatru, completat de Petronela Nederi, psiholog și psihoterapeut: "Energia acestor tineri și astfel de întâlniri ne inspirăfoarte mult, am constatat cu plăcere și admirație că sunt creativi, spontani, au curaj și stăpânesc foarte multă informație. A fost îmbucurător să văd cât sunt de dornici de afirmare și de a fi o voce pentru generația lor, dar în special, că-și apără cauzele și drepturile, elementele cele mai importante în ceea ce privește asocierea între ei”.

"Societatea românească tinde să fie individualistă, şi poate de asta nu avem performanţe"

La eveniment au fost prezenți Corina Ceamă, inspector școlar pentru management instituțional la Inspectoratul Sectorului 2, și Ovidiu Iosif, director executiv al Asociației Joc Responsabil, care au subliniat importanța participării copiilor și adolescenților la viața publică.

"Pentru noi, Inspectoratul Școlar al Sectorului 2 și cadrele didactice, în general, sunt extrem de importante astfel de proiecte pentru că, în felul acesta, putem să discutăm deschis și într-un cadru informal și relaxat cu elevii, să aflăm care le sunt nevoile și să-i încurajăm să se cunoască, să exploreze, să îndrăznească. E doar un prim pas din multele planuri pe care Inspectoratul Sectorului 2 le are pregătite pentru elevii din unitățile de învățământ din sector și sunt încântată că împreună cu Asociația Joc Responsabl putem să gândim proiecte utile dezvoltării lor”, precizează Corina Ceamă, inspector școlar pentru management instituțional la Inspectoratul Sectorului 2.

"Dreptul la asociere poate fi privit din multe unghiuri. Societatea românească tinde să fie, uneori, individualistă și din cauza aceasta poate că nu avem performanțe. Din fericire, suntem într-o continuă transformare, iar generațiile tinere au acum șansa să lucreze în multinaționale și companii românești, astfel că, dacă mentalitatea de a lucra în echipă se croiește încă de acum, de la vârste fragede, ne va fi, cu siguranță, tuturor mult mai bine ulterior. Asociația Joc Responsabil se bucură de faptul că adaugă în portofoliul său de programe educative, precum programul Antrenat de Majorat, și acest proiect unic și gândit special pentru ei, pentru a celebra această zi. Am găsit în Inspectoratul Sectorului 2 un sprijin și un foarte bun partener alături de care sperăm să implementăm cât mai multe proiecte educative utile pentru copii și adolescenți”, susține Ovidiu Iosif, director executiv Asociația Joc Responsabil.

Workshop-ul „Dreptul la asociere” face parte din parteneriatul pe care Inspectoratul Școlar al Municipiului București – Sector 2 și Asociația Joc Responsabil l-au încheiat, un parteneriat pentru implementarea în liceele din sectorul 2 al Capitalei a programului educativ național „Antrenat de Majorat”, dezvoltat și derulat de Asociația Joc Responsabil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel