Goethe-Institut lansează seria de evenimente culturale din 2019 cu un proiect care investighează libertatea individuală în Europa secolului 21: FREIRAUM// „Copiii libertății”.
Publicitate
Un film documentar și o expoziție de fotografie care ilustrează cum se raportează tinerii din Lituania la liberul arbitru, un film despre curajul lor de a spune „nu" și despre nevoia de a trăi propriile experiențe.
"Copiii Libertății"
Realizator film: Ruxandra Țuchel
Imagine/montaj: Silviu Andrei
Sunet: Valentin Bartolomeu
Asistent producție: Mariana Ioniță
Pe 30 ianuarie, de la ora 18:00 va avea loc vernisajul expoziției și proiecția în premieră a documentarului „Copiii libertății" realizat de regizoarea Ruxandra Țuchel și de Silviu Alexandru Andrei (director de imagine și fotograf). Expoziția de fotografie va putea fi vizitată în perioada 30 ianuarie- 8 februarie 2019, ore de vizitare: luni-vineri 16:00–20:00; sambata: 10:00-17:00.
Povestea realizării filmului „Copiii libertății" își are originea în proiectul de anvergură FREIRAUM, început în 2017 prin colaborarea a 38 de Goethe-Institute din Europa care, prin aderarea la proiectul FREIRAUM//Sfera Libertății, își luau angajamentul să investigheze cum stau orașele europene la capitolul libertate. Cei doi realizatori ai filmului au fost invitați de Goethe-Institut în toamna 2018 în cadrul proiectului FREIRAUM, să pornească într-o călătorie în capitala Lituaniei pentru a investiga modul în care tinerii din Vilnius privesc conceptul de libertate individuală și cum se raportează ei la schimbările social-politice din Europa în ultimii ani.
VEZI ȘI ZODIA recompensată în 2019. Va fi ajutată de Univers
Ce întrebări apar atunci când cetățenii, oamenii de știință și creatorii de cultură din locuri diferite reflectează asupra noțiunii de „libertate"? Prin schimbul dinamic de întrebări la nivelul întregului continent, cele 38 de institute Goethe și partenerii lor din sfera artei și a societății civile au dezvoltat răspunsuri creative despre conceptul de libertate din perspectiva partenerilor lor. Institutului Goethe din București i s-a alocat ca partener de cercetare orașul Vilnius.
Astfel, contribuția Goethe-Institut București la reprezentarea noțiunii de libertate în Europa zilelor noastre a fost marcată de realizarea filmului documentar „Copiii libertății" și conceperea unei expoziții de fotografie despre generația Millenials din Lituania. Cum definește această generație conceptul de libertate? Dacă libertatea este definită ca posibilitatea de a-ţi alege şi gestiona propria cale în viaţă, de ce societatea forţează tinerii să aibă succes, privându-i de libertatea de a-şi lua propriile decizii şi a se forma mai departe? În jurul acestor problematici se construiește proiectul „Copii libertăţii".
VEZI ȘI CCR, decizie protocoale. Bogdan Chirieac: Este prioritatea zero
Regizoarea Ruxandra Țuchel despre cazul Lituaniei și despre cum a găsit tânăra generație după 28 de ani de la declararea independenței față de URSS:
„Am ajuns la Vilnius după 28 de ani de libertate și am descoperit un oraș, o lume, renăscute în totalitate. Semnele comunismului și ale represiunii nu mai pot fi detectate. Vilnius este un oraș profund occidentalizat, cu o populație cosmopolită, armonizată cu valorile Uniunii Europene. Am cunoscut tineri care, deși își propun să învețe în străinătate (cu predilecție în Marea Briatnie și în SUA), vor să se reîntoarcă acasă și să investească în dezvoltarea țării lor. Acești tineri care reproșează învățământului lituanian că este prea teoretic, nu sunt deloc dezamăgiți de țara lor și au un real sprijin din partea propriilor părinți. Ei stiu că pentru a-ți face țara să crească, trebuie să cunosti lumea." (Ruxandra Țuchel, realizator de film)
Goethe-Institut a adoptat o poziție clară prin intermediul proiectului Freiraum (în trad. „Spațiul de libertate"), care a debutat în 2017 și se va derula până în aprilie 2019. În centrul proiectului, se află noțiunea de libertate, devenită o componentă enorm de importantă pentru identitatea europeană odată cu iluminismul.
Prin intermediul acestui proiect, Goethe-Institut dorește în mod conștient să abordeze noi grupuri țintă: tinerii deseori marginalizați, cu background de refugiați, și persoanele care privesc Europa contemporană în mod critic sau cel puțin sceptic, fiind însă suficient de deschise pentru dialog. În plus, se urmărește motivarea exprimării acelora care sunt deschiși față de Europa.
Freiraum este un proiect al Institutelor Goethe europene, în colaborare cu 53 de parteneri din domeniul cultural, științific și cel al societății civile. Aproximativ 40 de orașe europene se confruntă, până la sfârșitul lunii martie 2019, cu următoarele întrebări: ce înseamnă astăzi libertatea în Europa? unde se află ea în pericol? cum putem consolida libertatea? Institutele Goethe de la București și Vilnius au devenit partenere, în urma unei trageri la sorți. Astfel, Bucureștiul a pornit într-o călătorie pentru a investiga dacă libertatea tinerilor din Lituania este limitată de prejudecăți, atitudini sociale și stereotipuri prestabilite? Așa s-a născut proiectul Copiii Libertății.
De-a lungul proiectului, cele două orașe partenere fac schimb de idei și încearcă să îşi ofere reciproc soluţii la problemele întâmpinate.
Problematica la Bucureşti: Punctul de plecare este libertatea identităţii culturale, religioase şi sexuale în România, precum şi încercările de limitare ale acesteia. Cum poate fi promovată toleranţa, astfel încât diversitatea să fie înţeleasă ca ceva pozitiv?
Problematica la Vilnius: Dacă libertatea este definită ca posibilitatea de a-ţi alege şi gestiona propria cale în viaţă, de ce societatea forţează tinerii să aibă succes, privându-i de libertatea de a-şi lua propriile decizii şi a se forma mai departe?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu