Bebelușii născuți în timpul pandemiei ar putea prezentări de dezvoltare, spun rezultatele unui studiu.
Bebelușii născuți în timpul pandemiei de Covid-19 ar putea să fi experimentat întârziere în dezvoltarea abilităților motorii și sociale în comparație cu cei născuți mai devreme, potrivit unor noi cercetări care sugerează că stresul asupra mamelor însărcinate a jucat un rol important, scrie RT. Studiul, publicat marți în jurnalul JAMA Pediatrics, a analizat abilitățile sociale, de comunicare, de rezolvare a problemelor și abilitățile motorii a 255 de copii născuți între martie și decembrie 2020 în New York City, epicentrul timpuriu al pandemiei din SUA.
În majoritatea zonelor, ei au avut scoruri medii puțin mai mici decât copiii născuți înainte de pandemie, indiferent dacă mamele lor au contractat sau nu Covid-19 în timpul sarcinii.
Folosind un instrument standard de evaluare oferit părinților, cunoscut sub numele de „Chestionarul privind vârstele și etapele”, cercetătorii de la Centrul Medical Irving de la Universitatea Columbia au analizat aspecte ale dezvoltării copiilor la vârsta de șase luni, inclusiv capacitatea lor de a se rostogoli pe burtă și cât de des gânguresc.
Aproximativ jumătate dintre mamele studiate au avut Covid-19 la un moment dat în timpul sarcinii, majoritatea prezentând simptome ușoare sau fiind asimptomatice. Deși nu s-au găsit diferențe în rândul bebelușilor care au fost expuși la coronavirus în uter și cei care nu au fost expuși, ambele grupuri au obținut scoruri mai mici la abilitățile sociale și motorii decât aproximativ 62 de sugari pre-pandemici.
În plus, cercetătorii au descoperit că sugarii ale căror mame erau în primul trimestru de sarcină la apogeul pandemiei au prezentat cele mai scăzute scoruri de neurodezvoltare. Cu toate acestea, nu au existat scăderi în alte domenii măsurate, cum ar fi abilitățile de comunicare sau de rezolvare a problemelor.
Deși a fost remarcat că rezultatele nu au prezentat „diferențe mari” și nu indicau întârzieri de dezvoltare pe termen lung, autorul principal Dani Dumitriu a spus că scorurile „merită o atenție suplimentară”, deoarece ar putea avea un „impact semnificativ asupra sănătății publice”, dacă același lucru ar fi valabil și la un „nivel de populație”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu