Potrivit ultimelor cercetări, când femeile nasc natural, în creierul bebelușilor apare o cantitate mai mare dintr-o proteină specială care îi ajută să-și dezvolte inteligența pe măsură ce cresc.
Oamenii de știință de la Universitatea Yale din Us afirmă că nivelul ridicat al proteinei numite UCP2, întâlnită la copiii născuți natural i-ar putea ajuta pe aceștia să-și îmbunătățească memoria pe termen scurt și lung. Descoperirea a fost făcută după ce au studiat regiunea hipocampusul din creierul șoarecilor născuți natural și prin cezariană.
Rezultatul vine într-o perioadă de controversă pentru cezariană. Criticii susțin că aceasta poate să crească riscul sângerărilor interne și să cauzele problemele de fertilitate.
Ei cred că mamele-vedetă, precum Victoria Beckham și Zoe Ball, au o parte din vină pentru că tot mai multe femei recurg la cezariană. În spitalele publice aproape un sfert dintre copii sunt născuți prin cezariană, dar procentul poate aduce la 60 în clinicile private.
Autorul studiului, Dr Tamas Horvath declară că UCP2 are un rol critic în dezvoltarea circuitelor creierului, iar preferința pentru cezariană ar putea avea, pe termen lung, consecințe negative asupra bebelușilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci