Prof.dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, avertizează că copiii sub 10 ani ar putea avea probleme cu sănătatea mintală dacă nu se întorc fizic la şcoală.
"Copiii până la 10 ani se îmbolnăvesc mai rar şi transmit mult mai puţin virusul decât altă categorie de populaţie. Riscurile, în foarte multe ţări, pentru copiii care nu merg la şcoală, mai ales din această categorie, sunt extrem de mari, mai ales legat de sănătatea mintală. Concluzia asta este. Şcoala trebuie să funcţioneze cel puţin pentru şcoala primară. De multe ori, se poate lua decizia şi pentru gimnaziu.
În acest an, în România a fost ceva incredibil. Practic, cu excepţia a cinci săptămâni din septembrie-octombrie, noi am ţinut şcoala închisă, lucru care nu s-a întâmplat nicăieri, cu excepţia perioadei din primăvară. Sunt lucruri care nu ţin doar de pandemie, ci şi de modul în care aceşti copii se dezvoltă.
Primul ministru al Marii Britanii a declarat în urmă cu ceva timp că există o responsabilitate a clasei politice în ceea ce priveşte dezvoltarea şi sănătatea copiilor din Marea Britanie. Şi pentru acest lucru va face price ca să ţină şcolile deschise. Aştept un discurs asemănător şi în România. Consecinţele asupra dezvoltării copiilor sunt medicale, nu politice. Dacă oamenii politici refuză să deschidă şcolile unde impactul asupra copiilor este foarte mare, atunci îşi asumă o responsabilitate, pentru că aceşti copii vor fi profund afectaţi. Trebuie să le oferim copiiilor şanse egale cu toate generaţiile ", a declarat dr. Alexandru Rafila la Antena 3.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu