Copiii români din Germania se vor bucura de învățământ "ca acasă". În Berlin s-a deschis prima școală românească de arte

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Comisia pentru Românii de Pretutindeni PNL București anunță deschiderea primei școli românești în Berlin cu activități specifice domeniului artistic.

Asociaţia Diaspora Română Berlin este cea care a așezat piatra de temelie pentru dezvoltarea abilităților artistice a copiilor într-un cadru instituționalizat și care se adresează copiilor din familiile de români care trăiesc în Germania. Calitatea educației copiilor și tinerilor a devenit cu adevărat o prioritate în diaspora românească.

Dor de casă

Proiectul asociației care este intitulat sugestiv “DOR DE CASĂ”, în spiritul cultivării limbii române și a dezvoltării copiilor prin programe educaționale artistice, a facilitat deschiderea în acest an școlar în Berlin, a porților cunoașterii limbii române, a tradițiilor și artelor românești, devenind astfel, un fundament al templului românității autentice, oriunde s-ar afla. Grație membrilor săi, care au avut determinarea să realizeze acest obiectiv dorit, necesar și sustenabil, asociaţa desfășoară numeroase proiecte culturale. Un alt proiect adresat românilor din Germania este „Intelectuali români în atelierul lui Brâncuși”. "Generațiile trecute au putut realiza ceea ce avem astăzi. Noi, românii, indiferent unde trăim acum, avem datoria să pregătim istoria românității prin educația copiilor noștri. Copiii sunt cei care vor face istoria!" - se arată într-un comunicat oficial.

Sistemul şcolar nemţesc, diferit şi riguros 

Pentru românii ce se gândesc să emigreze în Germania și vor să-și ia copiii după ei,  este necesară cunoașterea funcționării sistemului școlar de acolo, tipurile de școli, cu tot ce implică ele. Orice părinte știe că până la 3 ani un copil este în perioada antepreşcolară, iar între 3 şi 6 ani în perioada preşcolară. Învăţământul preşcolar din ambele țări, așa cum prevede legislația, nu este obligatoriu, dar se fac eforturi considerabile pentru ca numărul copiilor cuprinși în grădinițe să crească. Anul şcolar are aproximativ aceeaşi structură, două semester, despărţite de vacanţe.

Învăţământul preşcolar românesc se află în subordinea MinisterulEducaţiei Naționale, iar cel din Germania, ministerelor sociale, Ministerului Familiei, Vârstnicilor, Femeilor şi Tineretului (la nivelul landurilor, Ministerelor de Tineret şi Asistenţă Socială, şi doar în parte Ministerului Educaţiei). Diferențe există și la finațarea educației în procent mai mic în România față de Germania. “Grupele constituite în învăţământul preşcolar german, în contextul învăţării centrate pe copil, încurajează eterogenitatea. Nu se adoptă criteriul vârstei, ci mai degrabă se respectă cerinţele unui model „de tip familial”.  La noi,  grupele sunt omogene (grupa mică, grupa mijlocie, grupa mare), conform Legii educației.

“La fiecare grupă de copii formată în Germania, educatoarea este însoţită de un ajutor, în timp ce în România, cu clase suprapopulate, mai ales în zonele urbane, cadrul didactic trebuie să facă faţă singur numeroaselor sarcini ce se impun. Zilele de studiu sunt mai puţine în ţara noastră (aproximativ 175 de zile); în unele landuri ale Germaniei se învaţă 188 de zile pe an (câte 5 zile pe săptămână), în altele se studiază 208 zile (doar 2 săptămâni din lună se învaţă 5 zile pe săptămână, în rest, 6 zile)”, scrie revista Edict. Un ghid complet de folos părinților poate fi găsit pe eu-gleichbehandlungsstelle sau pe germaniadirect.de.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel