Conform unui studiu recent, copiii și tinerii cu deficiențe de vedere devin mai sociabili și mai încrezători cu ajutorul terapiei prin escaladă. Mai mulți copiii cu deficiențe de vedere au participat la prima tabără de cățărat.
25 de copii provenind de la toate cele 7 școli speciale pentru deficienții de vedere din țară au participat, luna trecută, la prima tabără de cățărat la stâncă, festival organizat de Asociația Climb Again. Scopul a fost acela de a oferi copiilor cu dizabilități acces la terapie prin sport și oportunități de interacțiune și socializare, iar rezultatele studiului confirmă reușita festivalului.
Copiii cu diverse tipuri de deficiențe de vedere, prezenți la primul Festival de Cățărat în Natură, au decis că escalada este foarte importantă pentru creșterea încrederii de sine și că le oferă o satisfacție interioară. Escalada este asociată cu cele mai pozitive emoții, sentimentele energice, de plăcere ridicată și motivație, așa arată rezultatele unui nou studiu de impact realizat cu ocazia festivalului.
Festivalul de Cățărat în Natură i-a pus pe mulți dintre copii în situația de aș depăși limitele, iar acest lucru a stârnit curiozitatea. "Cățăratul la stâncă e altceva, n-am mai experimentat așa ceva până la tabăra Climb Again", spune Alexandru, 17 ani.
"E altceva cățăratul pe stâncă, față de panou. Mie personal mi-a plăcut foarte mult pentru că îmi place foarte mult în natură și în special la munte", este de părere Alin, 16 ani.
Un alt aspect important este că în afară de mult sport si de multă voie bună, cei prezenți în tabără au învățat să fie mai altruisti și mai atenți la nevoile celorlalți.
De asemenea, copiii care au povestit despre diverse frici legate de expunerea la o activiate nouă sau expunerea la înălțime sau frica de cățărat pe stancă, după cele 5 zile de festival s-au simțit mult mai puternici și încrezători în forțele proprii.
"Înainte să vin în tabăra de cățărat nu credeam că eu pot să fac o chestie de asta. Și uite că am reușit, m-am cocoțat pe stâncă!", spune Angelo, 14 ani.
"Am prins mai mult curaj în fiecare zi și m-am cățărat din ce în ce mai mult", adaugă Georgian.
"Petrecem din ce în ce mai mult timp urcând copiii cu deficiențe de vedere sus, pe peretele de escaladă. Organizăm tot feluri de festivaluri și zile ale porților deschise, ne-am ocupat să găsim parteneri locali, astfel încât puștii din Cluj, Arad, Timișoara, Buzău și Târgu Frumos să aibă unde să mergă la cățărat, centru Climb Again din București este unul perfect pregătit și îi primește deja la antrenamente pe sportivii Lotului Național de Paraclimbing. Ce este foarte motivant, este că sunt din ce în ce mai mulți copii, din ce în ce mai doritori, mai determinați. Își povestesc între ei experiențele de cățărat, iar interesul este din ce în ce mai mare. Acest lucru înseamnă pentru noi, poate, un sentiment de mulțumire, dar pentru puștii cu deficiențe de vedere înseamnă creșterea gradului de independență", afirmă Claudiu Miu, Președintele Climb Again și fost campion național și balcanic de escaladă.
Organizatorii se asteaptă ca aceste evenimente să funcționeze ca un mecansim de extindere a pasionaților de cățărat. Rezultatele înregistrare de Lotul Național de Paraclimbing la competițiile internaționale de anul acesta îi face pe antrenorul Claudiu Miu să își dorească o pepinieră de mici cățărători pasionați.
"Ne dorim să ajungem cu acești copii la Jocurile Paralimpice din 2024. Sunt determinați, sunt muncitori, sunt frumoși. Iar cel mai bun lucru este că se atrag unii pe alții, se ajută între ei și se motivează să cațere cât mai bine. Aceste întâlniri sistematice, între copiii cu deficiențe de vedere și peretele de escaladă reprezintă cel mai bun moment pentru a face selecții pentru Lotul Național", a completat Miu.
Studiul a fost realizat de Reveal Marketing Research, prin telefon, iar sondarea s-a făcut atât înainte de "Festivalul de Cățărat în Natură", cât și după, tocmai pentru a surprinde impactul intervenției.
Conform sondajului, după Festivalul de Cățărat în Natură, copiii spun că sunt capabili să interacționeze cu alți copii și să lege prietenii, indiferent de starea de sănătate. Mai mult decât atât, copiii și tinerii cu deficiențe de vedere spun că sunt dornici de interacțiuni cu tineri și copii valizi, iar cea mai importantă activitate pe care îți doresc să o facă împreună (echipe mixte văzător - nevăzător) este sportul, în general, escalada, în special.
Asociația Climb Again oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu deficiențe. Primii beneficiari ai acestor sesiuni au înregistrat deja rezultate precum îmbunătățirea stilul de viață, găsirea unui loc de muncă sau participarea la competiții sportive.
Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE). Din anul 2014, Climb Again oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu deficiențe, iar rezultatele sunt impresionante.
Misiunea Climb Again este să ofere o viață normală persoanelor cu dizabilități. O viață normală înseamnă o viață în care oricine are șansa să își atingă propriul potențial. Echipa de profesionoști – antrenori, instructor, terapeuți, pune foarte mare accent pe abilitățile care îi ajută pe copii să aibă o viață independentă și să se integreze cu normă întreagă în societate.
Vezi și: Un iPhone 11 Pro? La ce să vă așteptați la marele eveniment Apple
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News