Copiii ucraineni răpiți de ruși ar fi fost duși în centre de pregătire militară și reeducare din Belarus

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Când războiul își întinde brațele peste granițele țărilor, copiii devin uneori pioni involuntari într-un joc brutal de putere.

Un raport recent, publicat de Universitatea Yale și preluat de Reuters, aduce în lumină o realitate dureroasă: peste 2.400 de copii ucraineni, cu vârste cuprinse între șase și 17 ani, au fost aduși în 13 centre din Belarus de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina.

Această investigație a fost declanșată ca urmare a preocupărilor exprimate de Procurorul General al Ucrainei, care a ridicat problema unui presupus transfer forțat a peste 19.000 de copii identificați din teritoriile ocupate de Rusia. Însă unii experți estimează că numărul total ar putea fi mult mai mare.

Concluziile cercetării Laboratorului de Cercetare Umanitară de la Şcoala de Sănătate Publică din Yale, finanțată de Departamentul de Stat al SUA, dezvăluie o imagine șocantă a presupusului rol al Belarusului în programul rusesc de relocare a copiilor ucraineni. Aceste descoperiri confirmă suspiciunile și aduc în prim-plan întrebări etice fundamentale.

Raportul subliniază că acești copii au fost transportați din cel puțin 17 orașe din regiunile ucrainene Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, ca parte a unei practici aparent sistematice.

Un aspect crucial evidențiat în document este legătura strânsă între Rusia și Belarus în acest proces. Aparent, președintele rus Vladimir Putin și liderul belarus Aleksander Lukașenko au coordonat și finanțat aceste transporturi. Mai mult, raportul menționează că, o dată ajunși în Belarus, copiii au fost supuși la pregătire militară și reeducare.

Aceste acțiuni ridică semne de întrebare cu privire la respectarea drepturilor omului și a legilor internaționale. Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin în legătură cu aceste acuzații. Traversarea ilegală a granițelor de către copii sub 18 ani, fără consimțământul unui părinte sau al unui tutore, încalcă în mod evident dreptul umanitar internațional.

Reacțiile nu au întârziat să apară. Departamentul de Stat al SUA a condamnat acțiunile și a subliniat determinarea Statelor Unite de a trage la răspundere orice actor implicat în astfel de abuzuri.

Până când răspunsurile vor fi găsite și până când copiii vor fi în siguranță, respectându-li-se drepturile, această problemă rămâne una urgentă și esențială în contextul conflictului din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel