Copiii ucraineni refugiați, privați de educație. Solicitările Consiliului Europei

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Consiliul Europei a făcut apel miercuri la implementarea unor măsuri durabile pentru asigurarea accesului la educație al copiilor ucraineni refugiați în Europa, în contextul prelungirii războiului din Ucraina.

Declarația vine în urma unui raport elaborat de experți ai Secretariatului grupului consultativ pentru copiii din Ucraina, în colaborare cu Serviciul Educație al Consiliului Europei, și coincide cu depășirea pragului de 1.000 de zile de la începutul conflictului.

"În contextul în care pragul funest de 1.000 de zile de război în Ucraina tocmai a fost depăşit, este timpul să trecem de la soluţii de urgenţă la măsuri mai durabile, care se înscriu într-o perioadă mai lungă", au afirmat experţii.

Raportul atrage atenția asupra necesității de a depăși etapa soluțiilor de urgență și de a dezvolta strategii pe termen lung pentru integrarea copiilor refugiați în sistemele de educație ale țărilor-gazdă. Potrivit Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), aproximativ 40% dintre cei 6,5 milioane de refugiați ucraineni sunt copii și adolescenți care trebuie să își continue educația, o obligație stipulată de Convenția privind drepturile copilului, care garantează accesul gratuit și obligatoriu la învățământul primar.

Deși accesul copiilor ucraineni la educație s-a îmbunătățit începând cu jumătatea anului 2023, raportul subliniază că progresul este insuficient. Aproape jumătate dintre acești copii nu sunt încă înscriși în sistemele de învățământ ale țărilor în care au fost primiți, iar 60% dintre elevi continuă să urmeze cursuri online oferite de instituțiile de învățământ din Ucraina.

Studiul propune, de asemenea, "strategii eficiente" pentru a favoriza integrarea acestor copii în şcolile locale, "protejându-le în acelaşi timp dreptul de a-şi păstra identitatea culturală".

Experţii încurajează crearea de "cursuri gratuite în limba ţării-gazdă" şi creşterea gradului de conştientizare "cu privire la avantajele şcolarizării prin prezenţă fizică". Statele membre sunt, de asemenea, încurajate să "coopereze cu Ministerul Educaţiei din Ucraina" pentru a permite o "tranziţie lină între sistemele de educaţie după încheierea războiului".

Consiliul Europei, care are sediul la Strasbourg, are 46 de state membre şi este responsabil pentru susţinerea valorilor democraţiei şi drepturilor omului pe continent. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel