Un copil în vârstă de doi ani şi jumătate, dintr-un centru de plasament din Sălaj, a fost salvat printr-o operaţie efectuată în premieră.
Conform Institutului Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor" Cluj-Napoca, o echipă complexă de specialiști, coordonată de Prof. Univ. Dr. Marcel Tanțău, a reușit, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, o premieră medicală ce dă șansa la o viață nomală unui copil dintr-un centru de plasament din județul Sălaj.
Profesorul Tanțău alături de echipa sa au efectuat o intervenție endoscopică la copilul de doi ani și jumătate diagnosticat cu acalazie, o afecțiune care se manifestă prin incapacitatea pacientului de a mânca normal, de a trece bolurile alimentare din esofag în stomac.
Premiera constă în faptul că această procedură a fost prima dată aplicată în cazul unui pacient cu vârstă atât de mică, procedura endoscopică efectuată post operator, asta după ce în luna ianuarie a acestui an copilul a trecut printr-o operație chirurgicală care nu a dat rezultate și în urma căreia starea micuțului s-a agravat, scrie Mediafax.
Înainte de intervenția endoscopică pacientul era alimentat doar prin perfuzii.
Chirurgul Tanțău s-a pregătit alături de specialiști din domeniu în Japonia. Tehnica folosită pentru această intervenție e practicată de puțini specialiști în Europa și în lume, ea fiind folosită pentru prima dată în urmă cu 13 ani.
Copilul este instituționalizat în cadrul Direcției de Protecție și Asistență Socială Sălaj și starea lui de sănătate era monitorizată într-un centru de boli rare din Zalău.
„Reușita acestei proceduri a fost întărită de experiența acumulată în cele aproximativ 200 de intervenții endoscopice de acest gen efectuate până acum la pacienți adulți și peste 10 la pacienți pediatrici de către Prof. Univ. Dr. Marcel Tanțău”, arată Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor" Cluj-Napoca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu