Copil de trei ani, preluat de un elicopter SMURD după ce a căzut de la o înălţime de cinci metri

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Un copil de trei ani din județul Alba a fost preluat, joi seară, de un elicopter SMURD după ce a căzut de la o înălțime de cinci metri, suferind traumatisme grave la coloana vertebrală și la nivel cranio-cerebral.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, echipajul SMURD din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni a fost solicitat să intervină pentru acordarea primului ajutor medical copilului. Incidentul a avut loc în comuna Avram Iancu, satul Călugărești.

”În urma evaluării medicale, copilul prezintă traumatism la nivelul coloanei vertebrale și traumatism cranio-cerebral”, a precizat sursa citată.

După evaluarea medicală inițială, s-a luat decizia de a transporta copilul cu elicopterul SMURD pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate. Copilul a fost preluat de elicopterul SMURD de la Târgu Mureş.

***

Sfaturi de la specialiști, în cazul unei căderi de la înălțime a copilului

Căderile de la înălțime pot fi extrem de periculoase pentru copii, având potențialul de a cauza contuzii cerebrale - o formă de traumatism cerebral închis. Acestea pot afecta funcționalitatea temporară a creierului, iar simptomele inițiale minore pot avea consecințe pe termen lung asupra funcționării cognitive a copilului.

În astfel de situații, consultul medical de specialitate este esențial pentru evaluarea corectă a tipului și gradului de severitate al contuziei.

Chiar dacă copilul nu își pierde cunoștința, părinții trebuie să fie atenți la apariția următoarelor simptome, anunțând de urgență medicul:

    - Durere severă de cap sau agravarea durerii;
    - Sensibilitate la zgomote și lumini;
    - Dificultăți de concentrare;
    - Probleme de vorbire sau pronunțare a cuvintelor;
    - Reacții lente sau perioade de absență psihică;
    - Nervozitate, iritabilitate sau modificări de comportament;
    - Somnolență sau oboseală nejustificată;
    - Probleme de vedere (vedere încețoșată, dublată, puncte luminoase);
    - Tinitus (țiuit în urechi);
    - Pierderea memoriei legată de accident;
    - Dificultăți în utilizarea mâinilor sau picioarelor;
    - Amețeală, confuzie sau stări de leșin;
    - Vărsături;
    - Scurgeri de lichid din nas sau urechi;
    - Convulsii.

Măsuri imediate

După producerea unei contuzii cerebrale, chiar dacă e minoră, părinții trebuie să ia măsuri de protecție și să monitorizeze copilul pentru 24-72 de ore. Unele simptome pot apărea la câteva zile sau săptămâni de la incident, chiar dacă imediat după lovire copilul nu a manifestat probleme.

Este esențial ca părinții să fie atenți la orice comportament diferit față de starea obișnuită a copilului de dinainte de accident.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel