Copil îngropat în urmă cu 40.000 de ani. Ce spun arheologii

Arheolog
Arheolog

Oasele unui copil îngropat în urmă cu 40.000 de ani au elucidat un mister care i-a neliniștit mereu pe arheologi. Concluziile inițiale ale acestora s-au dovedit veridice.

Această viață scurtă, trăită în urmă cu 41.000 de ani, a fost dezvăluită la un celebru sit arheologic din sud-vestul Franței, numit La Ferrassie. Rămășițele a mai multor neanderthalieni au fost găsite aici, inclusiv cea mai recentă descoperire, copilul, cunoscut drept La Ferrassie 8.

Atunci când rămășițele antice au fost găsite inițial, majoritatea la momente diferite la începutul secolului XX, arheologii au presupus că oasele reprezentau înmormântări intenționate desfășurate de neanderthalieni. Fără îndoială, în arheologia contemporană, circulă îndoieli privind ipoteza că neanderthalienii chiar și-ar fi înmormântat morții în acest mod sau dacă acest ritual funerar este unic speciei Homo sapiens.

Concluziile inițiale ale acestora s-au dovedit a fi veridice

Având un asemenea mister de elucidat, o echipă de cercetători de la Le Centre national de la recherche scientifique (CNRS) și Muzeul Național al Istoriei Naturale din Franța a desfășurat o analiză amplă a rămășițelor antice La Ferrassie 8, care au fost păstrate la muzeu în ultimii 50 de ani, după ce au fost descoperite treptat între 1970 și 1973.

În cadrul noilor cercetări, oamenii de știință au reanalizat notițele și jurnalele de călătorie ale echipei originale de excavare, precum și oasele La Ferrassie 8. Arheologii au desfășurat și noi excavări și analize la așezarea La Ferrassie, acolo unde au fost găsite rămășițele copilului.

În cele din urmă rezultatele au sugerat că primele concluzii au fost corecte, copilul fiind cu adevărat înmormântat.

Un semn probabil al unei înmormântări rapide și intenționate

Cercetătorii au confirmat că oasele au fost așezate într-o manieră ordonată, acestea rămânând în poziția lor anatomică, capul fiind ridicat ușor față de restul corpului, chiar dacă terenul era înclinat la un unghi diferit, astfel sugerând o înclinare creată intenționat de neanderthalieni, potrivit Science Alert.

De asemenea, nu au fost găsite urme de animale pe rămășițe, ceea ce echipa consideră că este un semn probabil al unei înmormântări rapide și intenționate. Totuși, acesta nu este primul studiu din ultimii ani care prezintă noi dovezi că neanderthalienii își înmormântau morții, iar cel mai probabil nu va fi ultimul, potrivit Descopera.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel