Copilăria de coşmar a lui Ştefan Mihăilescu Brăila. Mama îl ura "de moarte" iar unchiul îl bătea cu lingura de lemn în cap

Ştefan Mihăilescu Brăila alături de Sebastian Papaiani în "Secretul lui Bachus" - foto: captură video
Ştefan Mihăilescu Brăila alături de Sebastian Papaiani în "Secretul lui Bachus" - foto: captură video

Nu a fost un copil dorit, nici iubit în timpul vieţii. I se spunea mereu că este prost şi urât şi chiar era agresat fizic de mama şi de unchiul lui.

A fost unul dintre marii comedianţi ai noştri, Louis de Funes al României. Uneori nu trebuia să spună nimic! Doar îl priveai și râdeai! Ne-a făcut să râdem îm hohote, însă toată viața sa a fost marcată de o mare durere. Se spune că a fost un copil nedorit și neiubit de mamă, lucru care i-a influențat întreaga sa devenire ca om. 

Ştefan Mihăilescu-Brăila s-a născut la 3 februa­rie 1925 la Brăila. A venit pe lume dintr-o relație de o noapte cu un medic care locuia în cartierul Lacul Dulce. Nu a avut o copilărie fericită. Mama lui a fost infirmieră și l-a născut la 19 ani, în afara căsătoriei. A fost un copil ”din flori”, cu copil nedorit și care nu a fost iubit de mama sa. Din acest motiv, Ştefan Mihăilescu-Brăila n-a putut să-şi ierte mama niciodată și a fost marcat pe viaţă. A su­fe­rit îngrozitor, inclusiv în adolescenţă. Mai târziu, a mărturisit că, la rândul său, nu a putut iubi: ”N-am fost învăţat”, spunea marele actor.

Femeia care i-a dat viaţă era rece, se purta rău cu el. Unchiul lui îi spunea mereu că e "bun de nimic" şi foarte urât, îl bătea cu lingura în cap. A suferit toată viaţa, complexat nu doar de aspectul său dar şi de sărăcie. Era po­sesiv cu lucrurile lui, dar era şi în stare să dăruiască foarte mult, scria click.ro, la 23 de ani de la moartea marelui actor.

A sfârșit în sărăcie 

Sfârșitul lui Ștefan Mihăilescu-Brăila nu a fost unul demn de un actor de talia sa. A murit în sărăcie, iar la înmormântarea sa au fost prezenți doar zece oameni. Nu înainte, însă, de a se confrunta cu grave probleme medicale care i-au transformat ultimii ani din viață într-un chin nesfârșit. „Nu era deloc un tip comod. Era cu toane. Dar acum, că vremea a trecut, pot spune că toţi avem aşa ceva. Când era supărat era bine să nu insişti, să-l laşi în pace să-i treacă. Când căutai ceva şi nu găseai şi te vedea că nu reuşeşti să găseşti, venea şi spunea: Bă, poate n-ai avut!

Într-o zi, n-am de lucru, când îşi căuta el ochelarii, teribil de grăbit pentru că întârzia la spectacol, şi repeta întruna: Unde i-am pus? Unde i-am pus? şi spun: Dar poate n-ai avut. O dată s-a întors spre mine: Vezi că te bag undeva!. Atunci mi-am dat seama că este o chestie unilaterală. Merge de la el spre mine; invers este mai bine să nu”, afirma Florin Mihăilescu-Brăila, fiul acestuia, despre tatăl său, în revista Taifasuri.

Prin Decretul nr. 3 din 13 ianuarie 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, actorului Ștefan Mihăilescu-Brăila i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Române „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii și artelor plastice”. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

Ștefan Mihăilescu-Brăila a fost și prezentator a numeroase emisiuni de teatru și divertisment la Radio și Televiziune. Actorul a decedat la 19 septembrie 1996, în București și a fost incinerat.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel