Copiii expuşi la fumul de ţigară al părinţilor lor riscă să sufere mai târziu din cauza unor probleme cardiovasculare grave. La această concluzie au ajuns un grup de cercetători australieni de la Institutul de cercetare Menzies din Tasmania.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanţii au cercetat date colectate de un studiu australiano-finlandez care a examinat în urmă cu douăzeci de ani mai mulţi copii, deveniţi în prezent adulţi în jurul vârstei de treizeci de ani, notează Agerpres.
Studierea acestor date a arătat că cei expuşi la un tabagism pasiv în timpul copilăriei au o alesticitate mai redusă a arterelor, indicator al unei sănătăţi cardiovasculare mai proaste. Faptul că tabagismul pasiv este nociv a fost dovedit deja, însă este pentru prima dată când un studiu examinează efectele acestuia pe termen lung asupra stării vaselor sanguine, a notat autoarea cercetării Seana Gall.
"Am examinat elasticitatea vaselor de sânge măsurând capacitatea arterei braţului de a se dilata şi a se contracta. Am descoperit că persoanele expuse la tabagism de părinţii lor pe vremea când erau copii au mai puţină elasticitate arterială, un indicator al unei sănătăţi cardiovasculare proaste", a punctat Gall.
"Aceste efecte au fost observate la până la 27 de ani după copilărie, ceea ce sugerează un efect ireversibil şi pe termen lung al fumatului pasiv în timpul copilăriei asupra sănătăţii arterelor", a subliniat cercetătoarea. "Produsele chimice conţinute de fumul de ţigară interacţionează cu suprafeţele vaselor şi aceasta pare să le afecteze capacitatea de a se dilata şi contracta într-o manieră adecvată", a conchis Seana Gall.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci